Lågaffektivt bemötande är en metod som är utvecklad för att hantera problemskapande beteenden på ett etiskt försvarbart sätt. Det handlar om att öka sin förståelse varför en individ agerar på ett visst sätt och lära sig att hantera, utvärdera för att sedan kunna förändra detta.
– Vi har utvecklat en egen utbildning inom Humana som vi kallar LAB – Lågaffektivt bemötande. Via Humanas lärportal har alla anställda inom personlig assistans, äldrevård, HVB och LSS möjlighet att gå den digitala grundutbildningen, berättar Johan Fröberg, Metodgarant LAB på Humana Individ och familj. Tillsammans med Peter Helin utbildar och handleder han inom lågaffektivt bemötande, något som även erbjuds till externa kunder.
– Det första tillfället ger en grund i det teoretiska, något som man kan gå tillbaka och repetera så många gånger man vill. Sedan kan man samtala om det här på sin enhet. Del 2 är en lärarledd utbildning som man går tillsammans med den egna personalgruppen och använder case utifrån avdelningens avvikelserapport.
Man får lära sig att beskriva och analysera olika situationer. Med hjälp av affektregleringskurvan illustreras individens emotionella tillstånd, hur det eskalerades till ett utbrott, vilka känslor som klienten uttryckte och vad som var min respons, vad som förvärrade beteendet.