Laro - livsviktig vård för opioidberoende
Laro (läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende) räddar liv och hjälper människor att återfå kontrollen över sina liv. Trots framgångarna är behandlingen fortfarande omdiskuterad. På Humana Solstenen har vi över 30 års erfarenhet av Laro och vill ge en tydlig bild av hur behandlingen har utvecklats – och varför den är så viktig.
Det bästa med jobbet är att se patienternas utveckling och hur de får tillbaka sina liv.
Mats Svensson, sjuksköterska på Humana Solstenen Höör
Mats Svensson har arbetat med Laro sedan 1994, då han började som enhetschef på Region Skånes Laro-mottagning i Lund. Behandlingen introducerades i Sverige redan 1966 med metadon som enda läkemedel, men mycket har förändrats sedan dess.
- När jag började blandade apoteken stora flaskor med saft och metadon, minns Mats, som nu är sjuksköterska på Humana Solstenen Höör.
Idag är behandlingen mer avancerad, och läkemedel som buprenorfin och naloxon har tagit över, vilket gör vården både säkrare och effektivare. Buprenorfin blockerar ruset och minskar överdoser samtidigt som det ger färre biverkningar än metadon.
Behandling baserad på forskning och beprövad erfarenhet
Inom metadonprogrammen arbetade man tidigt hårt med att utveckla rutiner och riktlinjer. Representanter från mottagningarna möttes flera gånger per år för att diskutera "best practice" och lösa komplicerade fall. Mats deltog regelbundet i redovisningar till Socialstyrelsen och var aktiv på internationella konferenser. Hans mottagning blev uppmärksammad för sitt arbete med Laro och belönades med ett pris från Nordic Drugs.
- Det har skett en humanisering av vården. Förr var det mycket hårdare, men nu är behandlingen mer patientvänlig och läkemedlen mycket säkrare, säger Mats. Tack vare dessa förbättringar har Laro idag välutvecklade riktlinjer som bygger på forskning och beprövad erfarenhet.

Laro – en ifrågasatt men nödvändig vård
Trots att Laro har utvecklats och blivit en etablerad vårdform är den fortfarande kontroversiell.
- Det största missförståndet är att metadon eller buprenorfin är knark, men det är medicin som gör en frisk, förklarar Mats.
Opioidberoende är ett kroniskt tillstånd som ofta kräver långvarig behandling. Att avsluta Laro innebär stora risker för återfall och i värsta fall dödsfall.
- Utan behandlingen blir patienterna väldigt sjuka och riskerar att dö, säger Mats.
Humana Solstenen – lång erfarenhet av Laro
På Humana Solstenen i Höör har vi arbetat med Laro i många år och ser dagligen hur det förändrar människors liv.
- Det bästa med jobbet är att se patienternas utveckling och hur de får tillbaka sina liv, berättar Mats, som fortfarande träffar patienter han behandlade för över 25 år sedan.
Vill du veta mer om hur LARO fungerar och vad behandlingen innebär för våra patienter? Välkommen till Humana Solstenen för ett samtal – vi delar gärna med oss av vår kunskap och erfarenhet.
Läkemedelsfakta:
När Laro kom på 60-talet var det metadon som användes. Fördelen med metadon var att läkemedlet satte sig på receptorerna och blockerade opioiderna. Man blev av med abstinensen, utan att få ett rus eller verkan av metadonet. Det sker inte heller någon toleransutveckling med metadonet, så man behöver inte trappa upp medicinen för bättre verkan efter hand. Tyvärr finns det också flera biverkningar, såsom viktökning, svettningar och impotens.
Numera har man i princip bytt ut metadon mot buprenorfin, som har samma positiva effekt, men med mindre biverkningar. Man blir alertare och piggare och framför allt är det inte lika enkelt att överdosera. Buprenorfinet tar även bort suget efter alkohol, då läkemedlet påverkar hippocampus.
I dag finns också Naloxon, ett läkemedel som räddar liv då det häver överdoser av opioider. Det finns även inkorporerat i vissa av de läkemedel som ges på Laro-mottagningarna och gör behandlingen säkrare. Detta motverkar också läckage av läkemedel ut på en illegal marknad.