1. Start
  2. Nyheter
  3. Nytt grepp när Löten och Villa Fridhem satsar på föräldrarna

Nytt grepp när Löten och Villa Fridhem satsar på föräldrarna

Hur ska fler ungdomar kunna lyckas efter vistelsen på HVB? En satsning på föräldrarna skulle kunna göra stor skillnad. Idén ledde till ett pilotprojekt med Connects föräldrautbildning på Löten och Villa Fridhem. Tio föräldrar från hela Sverige träffades digitalt med gruppledarna Dennis Krusell och Pasi Ohra.

För information om Connect

Dennis Krusell arbetar som behandlingsansvarig och terapeut på Löten HVB och Villa Fridhem. Enheterna har sedan 2017 respektive 2019 varit certifierade och arbetat med Connect-metoden. Connect är ett anknytningsbaserat program för stöd till föräldrar, familjehem och behandlingspersonal. Programmet bygger på grundläggande principer om anknytning, relationer, kommunikationsmönster och barns utveckling

– Vi gillar metoden, den ger oss ett sätt att förstå ungdomarna. Vi kan förstå deras anknytningsbagage och hur det påverkar dem och utifrån det hitta empatin, säger Dennis.

På HVB arbetar de med ungdomar när de har det som värst, är utåtagerande eller påtända. Gränssättning leder ofta till tuffa situationer. Att förstå ungdomarna underlättar, och det bidrar Connect med. Därför uppkom idén att också utnyttja möjligheten till att utbilda och bygga en stöttande struktur med föräldrarna.

Föräldrautbildning – ett stöd för familjer och ungdomar

Vid planeringen av en föräldrautbildning kontaktades Lisa Skutin, som är Humanas metodgarant för Connect. I deras diskussion föll bitarna på plats. De bestämde sig för att testa Connects föräldragrupp för några av de placerade ungdomarnas föräldrar på HVB.

Ett stort arbete gjordes för att bjuda in föräldrar, där även socialtjänsten var involverad. För att delta kunde man som förälder inte ha stora pågående psykiska besvär och man behövde behärska svenska språket. På ett HVB kommer ungdomar från hela landet, vilket fungerade utmärkt eftersom utbildningen var digital. Gruppledarna ringde runt till föräldrarna inför utbildningen, vilket säkert bidrog till motivationen att delta.

Ringde upp gjorde de också om någon förälder missade någon gång, för att kolla hur det var med dem och ge en uppdatering så att de var på banan till nästa gång. Denna täta kontakt var nog en av framgångsfaktorerna till varför samtliga föräldrar slutförde utbildningen.

Connect bygger på nio principer, som var utgångspunkten för nio träffar. Förutom att gå igenom materialet, handlade träffarna också mycket om att dela med sig av sina erfarenheter.

– Det finns mycket skuld och skam kopplat till att ha sitt barn på HVB, och att träffa andra i samma situation hjälper. Även vi gruppledare berättade om våra erfarenheter och det skapade en trygg stämning där alla vågade dela med sig, säger Dennis.

Framgångsfaktorer och resultat från utbildningssatsningen

Det var tydligt att saker skedde i relationerna mellan ungdomarna och föräldrarna under tiden. Ungdomarna såg att deras föräldrar ansträngde sig och gjorde förändringar. Denna förändring togs emot positivt av ungdomarna. Det blev lugnare i grupperna och relationerna mellan föräldrarna och ungdomarna förbättrades. Stödet från föräldrarna är väldigt viktigt för att de ska få det bra när de flyttar ut från HVB.

– En av fördelarna som Connect ger är att föräldrarna lär sig att lyssna in mer, vilket gör att barnen känner sig mer förstådda. Connect ger föräldrarna verktyg att förändra föräldrarollen, som de kan använda på alla sina barn, vilket gör att det blir vinster mer än för ungdomarna på HVB, säger Lisa som är Humanas metodgarant och expert på Connect.

En utvärdering gjordes vid sista tillfället och föll väldigt väl ut. Nu planerar teamet för att sätta igång nya grupper. Numera finns även Löten 2, som kommer att bli inbjudna vid nästa tillfälle, och ytterligare gruppledare är utbildade.

Vad ska man då göra för att lyckas med en sådan satsning?

– Man måste satsa helhjärtat och det kräver en del resurser, säger Dennis. Och det har varit väldigt viktigt att ha cheferna med sig hela vägen, som stöttar.