1. Start
  2. Nyheter
  3. Vi får unga att gå från kriminalisering till samhällsdelaktighet

Vi får unga att gå från kriminalisering till samhällsdelaktighet

Oseriösa aktörer och kriminalitet får inte sätta bilden av vad HVB är för något. Vi gör viktiga insatser för ungdomar med svåra och stora behov. Humanas Therese Holtz och Titti Lilja vidgar perspektiven kring HVB i två debattartiklar denna vecka, på den politiska nyhetssajten Altinget och i Upsala Nya Tidning. Här kan du läsa kort om vad vi framför, och förstås länkas vidare till båda debattartiklarna.

Bild på Titti Lilja och Therese Holtz.
Titti Lilja och Therese Holtz.

Kriminalitet är oacceptabelt. Särskilt när det drabbar sårbara barn och unga. Oseriösa aktörer måste bort, men ett fåtal får inte skymma det viktiga arbete som görs med seriositet och engagemang i den övervägande delen av fallen. Så som vi vet och gör i Humana.

Vi vet också att ungdomar som begått brott är en minoritet av de som får hjälp på HVB.

"HVB är en vårdform som inte bara ger omedelbara stödinsatser utan även långsiktiga lösningar, vilket skapar bestående positiva förändringar. En av de stora styrkorna med HVB-behandling är dess förmåga att kombinera terapeutiska insatser med en trygg och strukturerad miljö. Detta gör att unga kan bygga stabila relationer, utveckla självinsikt och lära sig hantera de utmaningar de möter i vardagen. Genom psykologisk behandling, socialt stöd och olika typer av utbildningsinsatser får de verktyg som hjälper dem att utveckla självkänsla och framtidstro”, skriver Holtz och Lilja i Upsala Nya Tidning (bakom betalvägg) Länk till annan webbplats..

Humana arbetar med beprövade metoder och vi kan visa positiva resultat på våra HVB-hem:

"Trots de stora utmaningar som finns när det gått så långt att man blivit omhändertagen och placerad, lyckas behandlingen för många, så att målen uppnås helt eller delvis för 2 av 3 unga, och varannan kan flytta till en lägre vårdnivå vilket är ett viktigt steg i rätt riktning (66 respektive 51 procent i augusti 2024)."

Stort förtroende driva HVB-hem

I Altinget skriver Holtz och Lilja Länk till annan webbplats.: "Att driva HVB-hem är ett stort förtroende. Det handlar om att förvalta skattebetalarnas pengar och framför allt att ta hand om de unga. Det är en insats som måste hanteras med stor noggrannhet och kvalitet."

De pekar på det strukturerade arbetssättet och på resultaten vi ofta uppnår:

"Grunden för HVB är ofta att hjälpa unga att bearbeta problem med psykiskt mående, beroende och normbrytande beteende i en trygg miljö. Målet är att de unga efter behandling ska kunna klara sig med en lägre vårdnivå eller helt självständigt. En av de största, och mer svårmätbara, effekterna av HVB är att minska behovet av tyngre vårdinsatser i framtiden. När unga går vidare till arbete, studier eller andra bidrag till samhället blir effekten givetvis också långsiktigt minskade samhällskostnader. Kostnadseffektiviteten i HVB-behandling blir uppenbar när man ser på resultaten."