Vardagsfärdigheter
Som en del av rehabiliteringen på Laro Solstenen i Helsingborg har man startat en grupp som heter Vardagsfärdigheter. Precis som det låter är det en utbildning för att förbättra färdigheter som behövs för att ha en fungerande vardag. Deltagarnas engagemang ledde till att de sju inplanerade tillfällena fick utökas med fler praktiska workshopar.

Laro möter personer som med läkemedelsbehandling försöker bryta ett opioidberoende. KBT-terapeut Åse Lööw och sjuksköterska Maria Håkansson har planerat och hållit kursen tillsammans. Deras syfte har varit att öka självständigheten och välmåendet hos deltagarna så att de kan leva ett liv i bättre balans. Tillfällena handlade om allt från att sätta mål och organisera till att hitta aktivitetsbalans.
– Medicinen möjliggör förändring, men det behövs fler verktyg, och vardagsfärdigheter är ett sådant.
Stöd för deltagarna
Första gången lades också stor vikt vid att sätta ramarna så att det blev en trygg och trivsam miljö för deltagarna. Deltagarna är alla inskrivna patienter och flera av dem var väldigt nervösa inför det första tillfället. Två av deltagarna delar med sig av sina upplevelser kring utbildningen.
– Det var ett stort steg bara att komma hit. Det hjälpte att vi fick prata om våra farhågor, för det visade sig att vi alla hade tänkt likadant. Vi satt gemensamma spelregler som att det som sägs här stannar här och att man själv valde hur mycket man ville säga. Det fanns också en oro om någon skulle komma dit påverkad, men då gjorde vi en plan för det också, så att alla visste vad som gällde.
Deltagarna upplevde att det var väldigt positivt att komma ut och prata med personer som på många sätt befinner sig i samma situation. De beskriver att det var skönt att höra att det finns andra som upplever samma saker som en själv. Deltagarna uttrycker att samtal och undervisning hölls i en lättsam form.
– Det gav en riktig kick av energi att komma ut och träffa andra. Man kände att man inte var ensam.
Praktiska verktyg
En stor del av kursen handlar om att skapa ordning och reda, det kan handla om allt från att hålla ordning i sitt hem till ekonomi och träning. De första sju gångerna var i föreläsningsform, där var och en sedan tog med sig uppgifter hem och arbetade vidare utifrån sina behov. En av deltagarna gick till exempel hem och rensade ut kläder och bytte vinterkläderna mot vårgarderoben.
Det pratas också mycket om vikten av att komma igång med rutiner. Får man bara in vanan så kan man lägga sin tid och energi på andra saker som ger välmående.
– Det är viktigt att tänka igenom hur man vill ha det och att hitta rutiner som funkar för en själv. Man behöver följa sin egen väg och inte bara vad andra tycker att man ska göra.
Positiva förändringar
Båda är väldigt glada och tacksamma för både Laro-mottagningen och utbildningen. Det har lett till flera positiva förändringar, som att ta tag i sin träning och göra en plan för det. Det har dock varit tufft ibland.
- Man vill ju inte känna jobbiga känslor. Men det har hjälpt mycket att veta att man inte är ensam och att man har Åse och Maria som stöd.
Även om deltagarna här kommer från en bakgrund med missbruk, så skulle de flesta kunna relatera till de svårigheter med vardagen som de kämpar med, som att komma igång med träning, eller att varva ner och lägga ifrån sig mobilen på kvällen. Dock kan konsekvenserna bli större för Laro-patienterna, om de inte får till sitt vardagsliv.
Lärdomar för livet
Deltagarna har kontinuerligt utvärderat kursen med fina resultat. Förutom det stora steget att ha vågat ta sig dit och vetskapen om att inte vara ensam så uttrycker deltagarna att de kan mer än de trodde, vilket i sig är en viktig insikt.