Driton Rama släpper ny bok: MotsatsSmart – en metod för att främja psykisk hälsa hos unga
Den psykiska ohälsan bland barn och unga i Sverige ökar i snabb takt, och behovet av förebyggande insatser är större än någonsin. Som ett svar på denna utmaning har Driton Rama tillsammans med medförfattaren Tyko Granberger, skrivit boken MotsatsSmart. Boken introducerar en metod för att stärka elevers psykiska hälsa genom att anpassa och förenkla terapeutiska tekniker som kognitiv beteendeterapi (KBT) och dialektisk beteendeterapi (DBT), och göra dem användbara i skolmiljön.

Hantera motsatser och känslomässiga konflikter
”MotsatsSmart” fokuserar på de svårigheter som uppstår när unga ställs inför motsatser och känslomässiga konflikter – som att samtidigt känna ilska och kärlek för en och samma person. Genom att lära elever att hantera motsatta känslor och beteenden, strävar metoden efter att stärka deras förmåga att navigera psykiska utmaningar. Den erbjuder också verktyg för vuxna i skolan att förstå och hantera dessa processer, med målet att skapa en mer inkluderande och stöttande skolmiljö.
Stödja elever från traditionella kulturer
En särskild dimension i MotsatsSmart är fokus på unga med bakgrund i kulturer, där det kan finnas en mer traditionell världsbild och misstro mot myndigheter. Deras möte med den svenska samhällskontexten kan påverka deras psykiska hälsa. Genom att förstå dessa motsättningar och arbeta aktivt med dem, kan skolpersonal bättre stötta dessa elever i deras personliga utveckling och integration.
Erfarenhet och förståelse
För Driton är detta arbete inte bara teoretiskt. Han har erfarenhet av att arbeta med ungdomar och vuxna från olika kulturella bakgrunder, inklusive antisociala beteendeproblem, där just förmågan att bemöta och förstå motsatser varit avgörande för att skapa samarbete och förändring. Hans metod bygger på att våga konfrontera det svåra och motsatta för att främja långsiktiga förbättringar i individers psykiska hälsa.
Verktyg för skolpersonal och elever
Boken riktar sig främst till skolpersonal och elevhälsan, och ger konkreta verktyg för att arbeta förebyggande med elever. Den erbjuder idéer och insikter om hur skolor kan flagga risker och ge elever ett språk och förståelse för sina känslor, med målet att normalisera och hantera det som känns svårt.
– Känslor är inte farliga, men det är viktigt att ha rätt färdigheter för att hantera dem, säger Driton Rama. MotsatsSmart är en bok som hoppas ge dessa verktyg till både lärare och elever, så att de tillsammans kan möta och bemästra de psykiska utmaningar som dagens unga står inför.
Faktaruta
Driton Rama är verksamhetschef på Orana Christianstad. Det är ett HVB för behandling och utredning av unga kvinnor (15-25 år) med svår psykiatrisk problematik.
Driton är beteendevetare med en kandidatexamen i psykologi och steg 1 i KBT och DBT. Han har tidigare arbetat med pojkar med antisocialt beteendeproblematik. Han har tidigare drivit egna vårdboende, såväl som gym och crossfit. Han är tvåfaldig svensk mästare i thaiboxning.
Han och Tyko Granberger har också tagit fram konceptet Din Bror Din Syster (DBDS), ett program för ungdomar mellan 13 och 20 år från utsatta områden. Det är baserat på evidensbaserade metoder och är en av de metoder som Socialstyrelsen anger för att förebygga normbrytande beteende och brott