Att våga känna – en viktig del av vägen ut ur samsjuklighet
Att leva med både psykisk ohälsa och beroende är en komplex verklighet. När livet känns som mest kaotiskt behövs stöd som är tryggt, tydligt och tillgängligt. På Humana har vi lång erfarenhet av att arbeta med samsjuklighet – och vi vet att förändring är möjlig. I våra verksamheter möter vi människor som inte bara behöver behandling, utan också förståelse. Genom att se hela individen och anpassa insatserna efter varje persons behov, skapar vi tillsammans förutsättningar för ett fungerande liv.

Trygghet, struktur och känslomässig bearbetning
Hos oss är det viktigt att skapa en stabil vardag där varje individ får möjlighet att växa. I behandlingen arbetar vi bland annat med KBT, känslohantering och tydliga vardagsrutiner. Genom att förstå vad som händer inom en och få hjälp att sätta ord på känslor, blir det lättare att förändra beteenden och skapa nya, hållbara vanor.
Behandlingen sker både individuellt och i grupp och anpassas utifrån var varje person befinner sig i sin process.
Många har svårt att sätta ord på känslorna och det kan ta tid. Det första steget är att få hjälp att känna. När det inte längre känns farligt att känna så kan det vara första gången någon känner hopp om att det kan gå bra.
Annica Björkman, verksamhetsansvarig på K Rehab
Samverkan med individen i centrum
På Humanas HVB-hem, LARO-mottagningar och inom rehabilitering arbetar vi i team där olika kompetenser möts: behandlare, psykologer, sjuksköterskor och socionomer. Vi har ett nära samarbete med uppdragsgivare och vårdgrannar – alltid med individen i fokus.
Behandlingen fungerar bäst när teamet arbetar nära tillsammans – och i samverkan med uppdragsgivare och vårdgrannar. Det skapar trygghet och gör det möjligt att bygga långsiktigt för varje individ.

Vi ser till individen och hittar lösningar för den komplexitet som samsjuklighet innebär.
Annica Björkman, verksamhetsansvarig på K Rehab
Vad är samsjuklighet?
Samsjuklighet innebär att en person har både en beroendeproblematik och en psykiatrisk diagnos, till exempel depression, ångest eller PTSD. Det kan göra behandlingen mer komplex, eftersom båda tillstånden behöver behandlas parallellt.
På Humana arbetar vi utifrån evidensbaserade metoder och ett helhetsperspektiv, där målet är ett fungerande liv – både psykiskt, socialt och fysiskt.
Vill du veta mer?
Vi hjälper dig gärna med frågor kring placeringar och insatser kopplade till samsjuklighet.
Kontakta oss på 0771-11 33 11 eller placering@humana.se