
Demens – konsten att möta en annan verklighet
Intervju del 1 med Karin Grabar, här berättar hon om demensvård och vikten av förebyggande arbete.
Läs mer härHur kan man stödja personer med demens och deras anhöriga? Karin Grabar ser demens ur två perspektiv, som professionell och som anhörig. Karin började sin yrkesbana inom vården på en somatisk avdelning där hon mötte många med demens, vilket gjorde att hon ville fördjupa sina kunskaper om sjukdomen. I dag är hon specialistutbildad demenshandledare och har en roll där hon nu stöttar både personal och anhöriga.
En viktig dimension till Karins arbete tillkom när hennes egen pappa drabbades av demens.
– Mitt i den här resan mot att specialisera mig inom demens blev min pappa demenssjuk. Det var först då jag riktigt förstod hur slutkörd du är när man väl kommer till att man behöver lämna över sin nära, säger Karin.
Denna personliga erfarenhet har gett henne en unik förståelse för de utmaningar anhöriga möter och har starkt förstärkt hennes fokus på deras stöd.
– Att vara det stödet för anhöriga, det har vi jobbat mycket med. Känner de anhöriga att de är trygga med vården påverkar det även miljön för de boende på ett positivt sätt, berättar Karin.
En grundläggande insikt Karin delar är vikten av att möta personer med demens i deras egen verklighet.
– Vi vill gärna försöka tvinga in dem i verkligheten, men det är då det skapar förvirring för dem. Det är viktigt att lyssna in och försöka jobba runt det.
Karins personliga erfarenhet understryker vikten av empati och att se bortom diagnosen. Hennes mål är att skapa en trygg och meningsfull tillvaro för personer med demens och att ge anhöriga det stöd de behöver på sin resa.
Demens – konsten att möta en annan verklighet
Intervju del 1 med Karin Grabar, här berättar hon om demensvård och vikten av förebyggande arbete.
Läs mer här