1. Start
  2. Nyheter
  3. Demens – konsten att möta en annan verklighet

Demens – konsten att möta en annan verklighet

– Det är ett vanligt missförstånd att tro att demens bara handlar om glömska, säger Karin Grabar, demenshandledare på Kavlagården äldreboende. Demens är mycket komplext och yttrar sig olika hos varje individ, vilket kräver att man försöker förstå deras unika behov och var de är i demensresan.

En central del i Karins arbete är det förebyggande arbetet. Det handlar om att styra upp vardagen tillsammans med personalen, skapa individuella bemötandeplaner och säkerställa en lugn och anpassad miljö. Förebyggande innebär att skapa balans mellan aktivitet och vila, anpassa aktiviteter efter individens förmåga och intressen, samt minimera stressfaktorer för att förebygga beteendestörningar.

– Det behöver absolut inte vara gruppaktiviteter för alla, involvera dem på andra sätt som att hjälpa till med vardagssysslor. Att anpassa aktiviteterna efter vad personen klarar av och tycker om, det är nyckeln, säger Karin.

Kvinna som ler och äldre på en bänk.
Karin Grabar, demenshandledare på Kavlagården

Teamarbete – individens behov i fokus

Karin berättar att personcentrerad vård är en viktig del när man arbetar med demens.

– Det handlar om att titta med olika glasögon, där olika professioner i teamet bidrar med sina expertkunskaper för att skapa en helhetsbild av den boendes situation. Inte minst är informationen från anhöriga viktig, säger Karin

För att detta ska fungera är ett starkt team viktigt. På verksamheten bidrar sjuksköterskor med sin medicinska kompetens, arbetsterapeut med fokus på aktiviteter och anpassningar, och fysioterapeut med rörelse och balans. På så sätt fokuserar de på olika saker och kan arbeta förebyggande.

– Mitt jobb handlar mycket om att styra upp vardagen för de boende tillsammans med personalen, förklarar Karin.

Ett starkt team gör gott för individerna

Det förebyggande arbetssättet, som möjliggörs genom ett starkt team och personcentrerad vård, har gett tydliga resultat på Kavlagården. Verksamheten är framgångsrik för de boendes beteendemässiga och psykiska symtom, något som syns i måttet BPSD-poäng, som är låga. Skattningen är som en checklista där man tittar på olika symtom och hur allvarliga de är. Det hjälper personal att få en tydlig bild av personens beteende och psykiska tillstånd för att planera rätt stöd och vård och att kunna följa upp effekterna över tid. En låg poäng indikerar milda eller inga symtom, medan en hög poäng indikerar allvarliga, beteendemässiga eller psykiska symtom.

Resultatet på Socialstyrelsens enkäter understryker också värdet av ett förebyggande arbetssätt. Enkäten fylls oftast i av anhöriga och resultatet visar på 100 procent i bemötande och 100 procent i nöjdhet, vilket indikerar att anhöriga känner sig inkluderade.

– Upplever man trygghet, en meningsfull vardag och lugn, så minskar beteendestörningarna, konstaterar Karin.

Tips för dig som möter personer med demens

  • Var lyhörd och positiv: Se möjligheter i varje situation.
  • Hjälps åt och håll lugnet: Samarbete och en lugn atmosfär minskar stress.
  • Lyssna på varandra: Ta del av andras erfarenheter.
  • Ta ett steg tillbaka: Reflektera innan du agerar.
  • Jobba lågaffektivt: Lugnt bemötande med kroppsspråk och röstläge är viktigt.
  • Möt i deras värld: Undvik att tvinga in dem i vår verklighet, det skapar förvirring. Försök istället att jobba runt det och skifta fokus.

Karin hoppas att fler får upp ögonen för komplexiteten i demensvård och vikten av ett personcentrerat och förebyggande arbetssätt för att skapa en bättre vardag för alla berörda.