Miljöpolicy vägleder arbetet
Vi vill att Humana ska vara en ansvarsfull samhällsaktör. Däri ligger också att ha ett ansvarsfullt miljöarbete som minimerar vår direkta och indirekta negativa påverkan på miljön, utan att göra avkall på vår huvuduppgift. Miljöarbetet styrs av vår koncerngemensamma miljöpolicy (som finns tillgänglig på humanagroup.se Länk till annan webbplats.).
Huvudprinciperna för Humanas miljöarbete
Lagar, förordningar och andra krav är en miniminivå i vårt miljöarbete. Vi ska också arbeta systematiskt för att analysera och agera på krav och förväntningar som ställs av kunder och klienter, anhöriga, beställare, medarbetare, ägare och investerare etc.
Övergripande innebär miljöarbetet på Humana att vi ska eftersträva en successiv förbättring av våra verksamheter, som utgår på två huvudprinciper:
- Utbytesprincipen innebär att sämre teknik, miljöskadliga tillvägagångssätt och miljöfarliga ämnen kontinuerligt byts ut mot mer resurseffektiv teknik och miljövänliga metoder och ämnen.
- Försiktighetsprincipen syftar till att undvika verksamhet eller produkter som kan vara farliga för miljön utan att det finns fullständiga bevis för att den är farlig.
Klimatförändringar är vår viktigaste miljöfråga
Hanteringen av klimatförändringar är den miljöfråga som vi identifierat som viktigast för Humana att arbeta med. Det handlar dels om att vi ska minska våra utsläpp (läs mer under Växthusgasutsläpp och klimatmål), dels om att minska risken för våra verksamheter att drabbas av klimatförändringarnas effekter, såsom avbrott i tillgång till elektricitet, värme och/eller vatten, svårt för personal att ta sig till jobbet eller runt i verksamheten, brist i försörjning av livsmedel, samt fysiskt och psykiskt lidande för kunder och klienter.
För att minska våra utsläpp ska vi arbeta utifrån tre huvudsakliga strategier:
- Ansvarsfulla inköp
- Minimerad förbrukning
- Minimerat avfall
För att minska risken för att drabbas av klimatförändringarnas negativa effekter ska vi skapa beredskap genom att:
- Genomföra regelbundna riskanalyser och ta fram åtgärdsplaner för att säkerställa att vi vid extrema väderhändelser och naturkatastrofer kan minimera avbrott och olägenheter i våra verksamheter.
- Vidta åtgärder för att minska fysiskt och psykiskt lidande av klimateffekter på våra särskilt utsatta kunder och klienter, t ex genom att installera kyla på våra äldreboenden.
- Säkerställa nödvändiga beredskapslager för att säkra tillgång på värme, vatten, mat, läkemedel etc. vid större avbrott.
Övriga miljöfrågor
Förutom den viktigaste miljöfrågan som är hanteringen av klimatförändringar, finns ytterligare miljöaspekter som vi också har ett ansvar att minimera de negativa effekterna av. Det handlar exempelvis om att hushålla med vatten och att motverka förluster av biologisk mångfald (vilket i praktiken exempelvis innebär att vi ska säkerställa att vi inte bygger i områden som kommer att påverka naturen på ett sätt som skadar den biologiska mångfalden). Detta arbete ska ske utifrån situationsanpassade väsentlighetsbedömningar och styras av lokala instruktioner och rutiner.