Ett litet nålstick kan rädda liv
Sofia Sandström, HR-utvecklare på Humana, är en av många som har en närstående som drabbats av cancer. Hon blev blodgivare efter att barndomsvännen Malin fick kronisk cancer. Den 14 juni uppmärksammas internationella blodgivardagen, en dag som hyllar alla blodgivarhjältar för deras livräddande insatser.
Sofia har varit blodgivare sedan 2013 och hon lämnar blod så ofta hon kan. Det har genom åren blivit många vändor till blodbussen, den närmaste ligger precis utanför Humanas kontor i Örebro, en fast plats för Humanas anställda att lämna blod.
Det brukar plinga till i mobilen när bussen är på plats, man kan även enkelt boka tid för blodgivning via geblod.se, säger Sofia. Sedan några år tillbaka tackas också blodgivare med ett sms när blodet används.
Sofia har jobbat på Humana ända sedan 2004, det som då hette Assistansia. Då började hon i rollen som kund- och assistentansvarig och senare med utbildningar för assistenter innan hon blev HR-utvecklare på Humana Assistans.
Barndomsvännens cancer gjorde att hon i omgångar behövde blodtransfusioner efter olika operationer. Hösten 2019 gick Malin bort efter att ha levt med cancern i flera år. “Vi var beredda på att hon skulle lämna oss, men man kan aldrig riktigt förbereda sig på det stora tomrum som hon lämnat efter sig. Jag vet att Malin var tacksam för alla blodgivare för det hjälper verkligen, även om hon inte fick mitt blod. En sådan enkel och liten sak kan göra så stor skillnad”, säger Sofia.
Internationella blodgivardagen firas också för att påminna om att fler blodgivare behövs. Blod är en färskvara och därför är det viktigt med ett konstant flöde av blodgivare. Sofia försöker alltid att uppmuntra personer i sin omgivning att börja ge blod. Det finns alltid ett behov av fler blodgivare, ju fler som lämnar blod desto bättre och vissa blodgrupper behövs mer än andra.
Under förra året minskade antalet blodgivningar med 20 procent. Den rådande pandemin och skärpta restriktioner är en anledning till att färre ger blod. Detta trots att blodverksamheterna runtom i landet noggrant följer Folkhälsomyndighetens råd och vidtagit olika skyddsåtgärder.
"Det är ingen stor insats att lämna blod och man märker knappt när de sticker än. Personalen som jobbar på blodbussen är så otroligt skickliga på att sticka och det går fort. Vi människor mår bra av att bidra på något sätt", säger Sofia. Samtidigt som man lämnar blod kan man också välja att skänka bort sin ersättning som en gåva till olika organisationer som exempelvis Barncancerfonden.