Hem 08-599 299 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter
Tillbaka till Blodomloppet

Sofia Sandström och Hanna Nyvell är några av Humanas hjältar som gärna uppmuntrar fler till att bli blodgivare!

Min vän Malin är huvudorsaken till att jag började lämna blod, och jag kommer definitivt att fortsätta så länge jag kan och får.

Sofia Sandström, medarbetare på Humana Assistans

Ett litet nålstick kan rädda liv

Sofia Sandström, HR-utvecklare på Humana, är en av många som har en närstående som drabbats av cancer. Hon blev blodgivare efter att barndomsvännen Malin fick kronisk cancer. Den 14 juni uppmärksammas internationella blodgivardagen, en dag som hyllar alla blodgivarhjältar för deras livräddande insatser.

Sofia Sandström rund

Sofia har varit blodgivare sedan 2013 och hon lämnar blod så ofta hon kan. Det har genom åren blivit många vändor till blodbussen, den närmaste ligger precis utanför Humanas kontor i Örebro, en fast plats för Humanas anställda att lämna blod.

Det brukar plinga till i mobilen när bussen är på plats, man kan även enkelt boka tid för blodgivning via geblod.se, säger Sofia. Sedan några år tillbaka tackas också blodgivare med ett sms när blodet används.

Sofia har jobbat på Humana ända sedan 2004, det som då hette Assistansia. Då började hon i rollen som kund- och assistentansvarig och senare med utbildningar för assistenter innan hon blev HR-utvecklare på Humana Assistans.

Barndomsvännens cancer gjorde att hon i omgångar behövde blodtransfusioner efter olika operationer. Hösten 2019 gick Malin bort efter att ha levt med cancern i flera år. “Vi var beredda på att hon skulle lämna oss, men man kan aldrig riktigt förbereda sig på det stora tomrum som hon lämnat efter sig. Jag vet att Malin var tacksam för alla blodgivare för det hjälper verkligen, även om hon inte fick mitt blod. En sådan enkel och liten sak kan göra så stor skillnad”, säger Sofia.

Internationella blodgivardagen firas också för att påminna om att fler blodgivare behövs. Blod är en färskvara och därför är det viktigt med ett konstant flöde av blodgivare. Sofia försöker alltid att uppmuntra personer i sin omgivning att börja ge blod. Det finns alltid ett behov av fler blodgivare, ju fler som lämnar blod desto bättre och vissa blodgrupper behövs mer än andra.

Under förra året minskade antalet blodgivningar med 20 procent. Den rådande pandemin och skärpta restriktioner är en anledning till att färre ger blod. Detta trots att blodverksamheterna runtom i landet noggrant följer Folkhälsomyndighetens råd och vidtagit olika skyddsåtgärder.

"Det är ingen stor insats att lämna blod och man märker knappt när de sticker än. Personalen som jobbar på blodbussen är så otroligt skickliga på att sticka och det går fort. Vi människor mår bra av att bidra på något sätt", säger Sofia. Samtidigt som man lämnar blod kan man också välja att skänka bort sin ersättning som en gåva till olika organisationer som exempelvis Barncancerfonden.

Vill du också bli blodgivare?

”Att kunna bidra till vårt samhälle och ge blod till någon är en liten uppoffring för mig, men det kan betyda liv och död för någon annan”

Hanna Nyvell, medarbetare på Humana Assistans

 

Hanna Nyvell rund ny.png

Hanna Nyvell


Hanna har jobbat som Kund- och assistentansvarig på Humana i 2 år och är utbildad personalvetare. Hon har varit blodgivare i 14 år och vissa år har hon gett blod 3 gånger per år, vilket är det man får ge max per år som kvinna. Ibland har det blivit färre gånger och i perioder har hon fått pausa sin insats som blodgivare när hon exempelvis har haft lite lägre blodtryck eller som under sin graviditet.

Ett annat skäl till varför Hanna ville bli blodgivare är att hon under några år jobbade som trafiklärare och fick då större förståelse för hur viktigt det faktiskt är med nytt blod inom sjukvården. Särskilt i samband med stora och allvarliga trafikolyckor.

Blodcentralerna har ofta brist på blod. Den senaste gången Hanna lämnade blod var i mars i år. Då fick hon ett samtal från blodcentralen om att behovet av blod just nu är stort. Under coronapandemin har det blivit en nedåtgående trend i antalet blodgivare och därmed har lagret minskat.

”Det är strikt med vilka som får ge blod, man får inte vara sjuk. Ibland blir man ju lite påverkad själv och kan känna sig lite yr efter att man har gett blod. Därför gäller det att må bra och vara frisk den dagen man går dit”, säger Hanna.

Hon har många gånger känt känslan av att hon har ett otroligt privilegierat liv, hon är frisk och hon bor i ett icke krigsdrabbat land som Sverige. ”Man vet aldrig vem det är som behöver blodet en dag, det kan lika gärna vara någon i min närhet”. Hon tänker på sin kompis kusin som hade leukemi i många år som barn och var helt beroende av blodtransfusionen innan han blev friskförklarad.

Vill du också bli blodgivare?