Hem 08-599 299 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Sveriges turistbyråer dåliga på att informera om tillgänglighet

Publicerad: 2014-06-23

Nu finslipas de sista planerna inför semestern och för många familjer väntar spännande upplevelser. En ny undersökning visar dock att endast 16 av totalt 183 granskade turistbyråer har information riktad till personer med funktionsnedsättning på sina hemsidor.

Assistansföretaget Humana, som gjort studien, menar att turistbyråerna måste bli bättre på att på ge information om tillgänglighet och göra det möjligt för alla att boka på nätet.

– För den som har någon form av funktionsnedsättning och vill semestra i Sverige är det svårt att finna information på hemsidorna om vilka aktiviteter och boenden som är tillgängliga.

Turistbyråerna måste bli bättre på att lägga ut information om tillgänglighet och göra det möjligt för alla att boka på nätet, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

Humana har undersökt turistbyråers hemsidor i hela Sverige för att få svar på om de har information om tillgängliga upplevelser. Studien visar att endast 16 av de 183 granskade turistbyråerna vänder sig till personer med funktionsnedsättning med samlad information på hemsidan. Det innebär att den turist som letar efter tillgängliga alternativ för en semester i Sverige har liten hjälp av turistbyråernas hemsidor. Undantagen finns främst i Västernorrland och i Västra Götaland, där turistbyråerna har satsat på att ta fram information om aktiviteter och boenden som är tillgänglighetsanpassade.

Att leta information och boka via internet är självklart för de flesta idag. Information om aktiviteter, boenden och arrangemang, samt bokningsmöjlighet är något som de flesta turistbyråer i Sverige erbjuder genom sina hemsidor. Det skulle vara enkelt att lägga till information om tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Särskilt eftersom många kommuner har tillgänglighetsguider, som visar hur tillgängligheten ser ut i olika kommuner.

– För många föräldrar som har barn med funktionsnedsättning tar omvårdnaden mycket tid och energi och de har inte alltid möjlighet att ringa runt och leta efter tillgängliga alternativ. Att på turistbyråernas hemsidor informera om tillgänglighet är en enkel åtgärd som skulle underlätta semesterbokningen för många, säger Jonatan Arenius.

I studien har det kartlagts om det finns flik med information om tillgänglighet eller annan samlad information om tillgängliga aktiviteter, boenden eller evenemang. Undersökningen genomfördes i juni 2014. I flera fall har turistbyråer gemensamma hemsidor. Se förteckning turistbyråhemsidor med information om tillgänglighet på nästa sida.


För mer information kontakta Humana:
Jonatan Arenius
tillgänglighetsansvarig
070-410 56 11
jonatan.arenius@humana.se