Hem 08-599 299 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Sportlovsaktiviteter – inte för alla

Publicerad: 2015-03-02

Många kommuner arrangerar en rad aktiviteter på sportlovet. Det är bra. Tyvärr är det få som informerar om det är möjligt att vara med om man har en funktionsnedsättning. Det visar den undersökning Humana i år har gjort för tredje året.

Undersökningen är väldigt enkel. Vi går in på respektive kommuns hemsida, letar reda på sportlovsprogrammet, om det finns ett sådant, och söker efter aktiviteter som är tillgängliga. Resultatet är nedslående. I varje län utan undantag är det bara enstaka kommuner som har gjort ett ordentligt jobb.

- Förmodligen är det betydligt fler aktiviteter som är tillgängliga, det är synd att inte kommunerna går hela vägen och markerar det, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

Risk att många blir kvar hemma
Följden blir att de som har en funktionsnedsättning och vill göra en aktivitet antingen får chansa på att det är tillgängligt eller jaga de som är ansvariga för aktiviteten.
- Risken är uppenbar att man istället väljer att stanna hemma och det är förstås inte bra, säger Jonatan.
Humana har uppmärksammat media på problemet och har fått gott genomslag. Jonatan låter sig dock inte nedslås utan väljer att vara positiv.
- Det är ingen som väljer att stänga en grupp ute med flit utan jag tror att det handlar om okunskap. Förr eller senare måste polletten trilla ner och vi kan sluta göra liknande undersökningar. Men det är synd att det går så långsamt.