Hem 08-599 299 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Sommarjobb ingen självklar ingång till arbetslivet för alla

Publicerad: 2017-06-30

Sommarlovet är ett utmärkt tillfälle för driftiga ungdomar att tjäna ihop sina första pengar som sommarjobbare. I år finns det fler kommunala sommarjobb, men inte för alla. Bara hälften av Sveriges kommuner erbjuder jobb för unga med någon form av funktionsnedsättning. Det försvårar vägen in på arbetsmarknaden. På kommunal nivå saknas ofta också strategier för anställning av personer med funktionshinder.

– Det är viktigt för unga människor att prova på arbetslivet och få in en fot på arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland unga med funktionsnedsättning är högre än snittet, vilket gör unga med någon form av funktionsnedsättning till en särskilt utsatt grupp säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

Ungefär hälften av landets kommuner erbjuder sommarjobb för unga med funktionsnedsättning, men endast en av fyra kommuner har en strategi för anställning av personer med någon form av funktionsnedsättning. Detta visar Humanas Tillgänglighetsbarometer 2017. Resultaten visar att unga med någon form av funktionsnedsättning möts av flera hinder när hen ger sig in på arbetsmarknaden som vuxen.
– Kommunerna måste bli bättre på att ge alla Sveriges unga samma möjligheter att utvecklas, men också se till att de möts av en tillgänglig arbetsmarknad. Det säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.
Humanas Tillgänglighetsbarometer har tagits fram av företaget Humana med expertstöd från den ideella organisationen Hjärnkraft och SPF. Här kan du läsa hela rapporten.


För mer information 
Jonatan Arenius
tillgänglighetsansvarig
070-410 56 11
jonatan.arenius@humana.se