Hem 08-599 299 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Uppdatering varsel från Kommunal

Publicerad: 2017-09-05

Sedan i våras har förhandlingar pågått mellan Vårdföretagarna och Kommunal om kollektivavtalet för personlig assistans. Förhandlingarna har varit konstruktiva men svåra beroende på den ekonomiska situation som branschen befinner sig i. När förhandlingarna strandade 23 augusti valde Kommunal att utlysa nyanställningsblockad som träder i kraft den 8 september.

Det svåra ekonomiska läget beror på en kombination av bland annat en slopad ungdomsrabatt på arbetsgivaravgiften, en för låg uppräkning av schablonbeloppet för assistans sedan 2013 och införandet av efterskottsbetalning i oktober 2016. Tillsammans har det resulterat i att det är svårt att höja lönerna för assistenter som alla egentligen är eniga om att man vill.

Vad händer nu?
En nyanställningsblockad innebär att vi inte får anställa eller hyra in nya assistenter så länge konflikten pågår. Vi räknar med att lösa situationen för våra kunder i första hand med befintlig personal genom att planera om i scheman.

Vi har varit i samma situation tidigare
Vi hoppas förstås på en snar lösning men om så inte sker så har vi erfarenheter från tidigare år att luta oss emot. Vi har då löst det bra tack vare goda insatser från alla involverade och vi vet därför att vår beredskap är god.

Frågor eller oro?
Har du som assistent eller kund frågor eller känner dig orolig är det bara att du hör av dig till din kontaktperson. Vi återkommer med mer information när vi vet mer.

Jonatan Arenius, Kommunikationsansvarig