Hem

Kontaktuppgifter

Kontakta oss

Fler kontaktuppgifter

Josefin Mikaelsson bemöter Gunilla Malmborg om LSS-utredningen

Publicerad: 2018-10-25

LSS-utredningens särskilda utredare Gunilla Malmborg har i en debattartikel hos SvD svarat på kritiken mot utredningen som föreslår förändringar när det gäller personlig assistans. Här bemöter Humanas chefsjurist Josefin Mikaelsson Malmborgs uttalande.

Gunilla Malmborg försvarar sig idag mot funktionshinderrörelsens allvarliga kritik mot det som hittills läckt om utredningens förslag. Enligt henne ska barn och föräldrar få bättre stöd genom att de inte längre kan beviljas personlig assistans. Den nya insatsen, där man inte längre får välja utförare eller hur stödet ska utföras, påstås bättre kunna tillgodose både barnens och föräldrarnas behov.

Jag är inte bara chefsjurist på Humana Assistans som är Sveriges största assistansanordnare. Jag är också förälder till en nu vuxen kille med autism, utvecklingsstörning och epilepsi. Jag har dessutom under många år arbetat såväl ideellt som professionellt inom handikapprörelsen.

Om det är någonting som jag har lärt mig av att i närmare tre decennier varit beroende av olika insatser för att få en fungerande tillvaro för mig och min son, är det att bli väldigt rädd när myndigheterna tar sig rätten att avgöra när, var och hur våra behov ska tillgodoses. Att påstå att vi kommer att få det bättre när någon annan bestämmer är både nonchalant och felaktigt.

Josefin Mikaelsson
Chefsjurist på Humana

Läs mer om utredningen: https://assistanskoll.se/20181012-Andra-utkastet-fran-LSS-utredningen.html

https://www.svd.se/lss-utredaren-darfor-bor-kommunerna-ta-mer-ansvar