Hem

Kontaktuppgifter

Kontakta oss

Fler kontaktuppgifter

Humana driver ärende om föräldraansvar till högsta instans

Publicerad: 2021-04-22

Ingår det i normalt föräldraansvar att byta blöja på sin tioåring eller vaka över sin tolvåring med epilepsi? Det anser inte Humana assistans som nu driver ett ärende hela vägen till Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD).

Som ombud för en av Humanas assistanskunder kräver Humanas jurist Hanna Brundin att barn som är hemma från skola på grund av en tillfällig sjukdom ska ha rätt till assistans i samma omfattning som exempelvis när skolan är stängd på lördagar. Om barnet har magsjuka eller förkylning är helt irrelevant eftersom assistans behövs för de hjälpbehov barnet alltid har på grund av funktionsnedsättningen.

– Jag kommer göra allt i min makt för att HFD ska fastställa att det inte ska göras en ny prövning av föräldraansvarets omfattning om barnet är tillfälligt hemma från skolan, säger Hanna Brundin.

Hanna Brundin_jurist

I sitt överklagande menar Hanna Brundin att kundens behov redan är utredda i och med den utredning som görs i samband med ansökan om assistans. Hon köper inte att det plötsligt ska ske en ny utredning om föräldraansvarets omfattning bara för att barnet är hemma från skolan mitt i veckan.

– Det här är ett principiellt viktigt mål, eftersom domen blir prejudicerande påverkar det alla barn som beviljats personlig assistans med tidsavdrag motsvarande skoltiden. Alla kommuner kommer att behöva rätta sig efter hur HFD dömer.

Bakgrund

När ett barn har behov av personlig assistans görs det nästan alltid avdrag för så kallat "normalt föräldraansvar". För att få behålla beviljad assistans under tid i skola eller barnomsorg krävs det särskilda skäl. De allra flesta barn med assistans har därför assistansbeslut som är beräknade utifrån avdrag för tid i skola och barnomsorg samt avdrag för normalt föräldraansvar. Den beviljade assistanstiden är därmed ofta mindre en skoldag jämfört med en ledig dag.

När ett barn som inte har rätt att behålla assistans under skoltid måste stanna hemma från skolan på grund av sjukdom uppstår ett tillfälligt utökat behov av personlig assistans. Ökningen består av differensen mellan en skoldag och en ledig dag. Det är relativt vanligt att kommunerna avslår ansökan om tillfälligt utökad personlig assistans med hänvisning till att det ingår i normalt föräldraansvar att stanna hemma för vård av barn när barnet inte kan vara i skolan på grund av sjukdom. För barn med personlig assistans har man emellertid redan i grundbeslutet vägt in det normala föräldraansvaret. Därför blir det fel att hänvisa till det en gång till. Det är alltså ett sådant avslagsbeslut som Hanna Brundin på Humana assistans för en kunds räkning överklagat och nu har Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) meddelat prövningstillstånd. Att HFD meddelar prövningstillstånd hör verkligen till ovanligheterna.

Läs juristens sammanfattning i sin helhet (PDF)

Humanas jurister kämpar varje dag för att våra kunder ska ha rätt till ett bra liv. Ett liv som är värt att leva och inte bara handlar om överlevnad. Det kräver både hög kompetens och ett stort engagemang, vilket våra jurister har. Våra kunniga och erfarna jurister har under åren kunnat hjälpa fler än 1000 personer att få assistans. 

Humanas erfarna jurister