Hem

Kontaktuppgifter

Kontakta oss

Fler kontaktuppgifter

Regeringen ger med ena handen men tar med andra – låg uppräkning av assistansschablonen

Publicerad: 2021-09-17

Enligt en intervju på Assistanskoll.se säger socialminister Lena Hallengren att schablonersättningen för kommande år enbart kommer att bli 1,5 procent. I praktiken innebär detta en besparing på assistansen då löneökningarna kostar mer än så. Samtidigt säger Hallengren också att man avser att genomföra utredningen Stärkt assistans vilket får ses som positivt. Den kommer ge fler personer rätt till personlig assistans.

– Regeringen ger lite med ena handen och tar en del med andra. Det är olyckligt att regeringen inte förstått hur tufft många utförare, inklusive kommunerna, har det för att få verksamheten att gå runt. Efter den större höjning som var för 2021 så hoppades vi att den tidigare trenden med vad som i praktiken varit nedskärning av den personliga assistansen skulle vara bruten, men så verkar det inte vara. Vi hade dock räknat med denna nivå, men det kommer att bli tufft att hantera för många, inte minst för mindre utförare, säger Andreas Westlund, affärsområdeschef Humana Assistans.

–Om regeringen genomför utredningen Stärkt Assistans så kommer kanske så många som 2000 personer ytterligare få rätt till personlig assistans jämfört med idag. Det är bra. Det kommer dock inte kompensera för alla de som tidigare blivit av med sin assistans på grund av vansinniga tolkningar av lagen. Det finns mycket kvar att göra innan man kan säga att den personliga assistansen är återupprättad, säger Josefin Mikaelsson, chefsjurist på Humana Assistans.

Det kom lite som en överraskning att Lena Hallengren redan innan remissrundan avslutats gav besked om att förslagen i utredningen ”Stärkt assistans” kommer att genomföras. Från Humanas sida tycker vi att förslagen överlag är bra även om det förstås finns detaljer som kan göras ännu bättre.

Läs artikeln med socialminister Lena Hallengren.


Humana är remissinstans till utredningen Stärkt Assistans och kommer att publicera vårt remissvar på Humana.se inom kort. Men vi kan redan nu konstatera att vissa saker är bättre än andra. Exempelvis föreslår utredningen åtgärder som fördelar ansvaret när den som har behov av personlig assistans även har behov av sjukvårdande insatser och även förslagen som syftar till att återskapa rätten till personlig assistans för grupper som på senare år har fått sina beslut indragna.