Hem

Kontaktuppgifter

Kontakta oss

Fler kontaktuppgifter

Försäkringskassans agerande är ett haveri

Publicerad: 2022-09-17

DN debatt: Försäkringskassan jagar assistanskunder med märkliga och felaktiga återkrav. Detta skriver Johanna Rastad, vd för Humana och Andreas Westlund affärsområdeschef för Humana assistans om på DN debatt idag. 

Försäkringskassan har fått krav från regeringen att minska fusk inom personlig assistans. Det är behjärtansvärt och alla som har personlig assistans och alla seriösa utförare delar målsättningen. Men Försäkringskassan försöker åstadkomma detta genom att urskillningslöst begära återkrav på ofta märkliga och felaktiga grunder. Rättssäkerheten är hotad när medborgarna inte längre kan lita på att Försäkringskassans beslut gäller. 

Återkraven riktas mot både enskilda assistanskunder och mot utförare som Humana. Över 300 privata utförare och över 100 kommuner har fått återkrav mot sig samt ett okänt antal enskilda. Eftersom det kan handla om retroaktiva beslut som ändras tio till femton år tillbaka i tiden kan det handla om stora belopp där enskilda kan komma att sättas i personlig konkurs är det djupt allvarligt.

Läs gärna på dn.se och dela vidare

Läs slutrepliken.