Hem

Kontaktuppgifter

Kontakta oss

Fler kontaktuppgifter

Regeringen måste se över Försäkringskassan!

Publicerad: 2022-09-26

Slutreplik DN-Debatt: Humanas vd Johanna Rastad och Andreas Westerlund, affärsområdeschef för Humana assistans konstaterade för en dryg vecka sedan att Försäkringskassan jagar assistanskunder med märkliga och felaktiga återkrav. I en slutreplik kräver nu Rastad och Westerlund att regeringen måste se över Försäkringskassan.

I slutrepliken konstaterar Humanas vd Johanna Rastad och Andreas Westerlund, affärsområdeschef för Humana assistans att den regering som ska tillträda i höst måste ta tag i Försäkringskassan. En myndighets uppgift måste i slutänden vara att serva medborgarna.

Man föreslår vidare tre konkreta förslag vad som ska göras:
1. Se över och återupprätta rättssäkerheten för personer i behov av personlig assistans. Exempelvis genom att förtydliga Försäkringskassans regleringsbrev så att det framgår att myndigheten ska sluta omtolka lagstiftningen.

2. Ställ krav på att Försäkringskassan förbättrar samverkan med såväl bransch som personer som är i behov av assistans så vi tillsammans både kan motverka fusk och minska onödig administration

3. Initiera motsvarande förändringsresa som Skatteverket tidigare genomfört. De har visat att man kan förvandla en fruktad skattefogde till omtyckt servicemyndighet.

Läs slutrepliken här: https://www.dn.se/debatt/regeringen-maste-se-over-forsakringskassan/

För mer information: 
Patrik Silverudd, Public Affairschef Humana
0766-112 111

Bakgrund:

Försäkringskassan har fått krav från regeringen att minska fusk inom personlig assistans. Det är behjärtansvärt och alla som har personlig assistans och alla seriösa utförare delar målsättningen. Men Försäkringskassan försöker åstadkomma detta genom att urskillningslöst begära återkrav på ofta märkliga och felaktiga grunder. Rättssäkerheten är hotad när medborgarna inte längre kan lita på att Försäkringskassans beslut gäller.

Återkraven riktas mot både enskilda assistanskunder och mot utförare som Humana. Över 300 privata utförare och över 100 kommuner har fått återkrav mot sig samt ett okänt antal enskilda. Eftersom det kan handla om retroaktiva beslut som ändras tio till femton år tillbaka i tiden kan det handla om stora belopp där enskilda kan komma att sättas i personlig konkurs är det djupt allvarligt.