Personlig assistans
En kund beskrev oss som det största lilla företaget i branschen. Det ligger nog mycket i det. Närheten och det personliga finns där i vardagen, men även de stora resurserna i bakgrunden.
Fokusfredag - digitala föreläsningar
Fokusfredag med Humana är våra kostnadsfria digitala föreläsningar. Här sätter vi fokus på högaktuella ämnen och bjuder in intressanta föreläsare. Välkommen!
Fokusfredag - digitala föreläsningarHar du frågor kring personlig assistans? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!
Vår styrka är lång erfarenhet, engagerade medarbetare och Sveriges största samlade juridiska kompetens inom personlig assistans.
Nyheter
Alla nyheterNu kan fler barn få assistans – föräldraavdraget halveras
Flera positiva besked om personlig assistans kom i regeringens budget för 2025. Mest uppmärksamhet fick höjningen av ersättningen, som med 3 procent är större än på många år. En annan mycket glädjande nyhet är att det så kallade föräldraavdraget halveras. Humana välkomnar beskedet och är redo att hjälpa familjer och föräldrar att se till att barnet får den assistans man har rätt till.
Från Specialvarvet till Pippi - Samuel gläds med Humana Assistans
Humanas årliga familjedag gick i år av stapeln på Astrid Lindgrens värld. Glädjen var stor bland kunder, anhöriga och assistenter som tog del av den magiska världen. En av dem var kunden Samuel som sett fram mot dagen länge.
Låt assistansen få sin del av miljarderna
Med ett reformutrymme på 60 miljarder i höstbudgeten bör frågan ställas: Har regeringen verkligen inte råd att satsa på assistansen? Det frågar sig Hans Dahlgren, vd, Humana Assistans
Det är enkelt att bli kund hos oss
Hitta din kommun i rullisten för att läsa mer om hur personlig assistans fungerar i just din kommun.
Utforska våra lediga tjänster
Vi letar alltid bra personer som vill jobba hos oss! Vi har flera lediga tjänster över hela Sverige. Se om du hittar ditt nya jobb hos oss.
Sök jobb hos ossVåra vanliga frågor och svar om personlig assistans
Idag skiljer man på begreppen funktionshinder och funktionsnedsättning. Funktionshinder är inte en egenskap hos en person. Istället är det miljön som kan vara funktionshindrande. Det kan handla om brister i tillgänglighet till exempel offentliga lokaler, information, möjligheten till arbete, och så vidare.
Med funktionsnedsättning menas en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga.
Sjukdom eller funktionsnedsättning?
Skillnaden mellan en sjukdom och en funktionsnedsättning är att sjukdomar vanligen är övergående, medan en funktionsnedsättning kan innebära livslånga nedsättningar av funktioner.
En funktionsnedsättning kan ge konsekvenser för personens möjligheter att utföra olika aktiviteter och begränsa möjligheten att leva det liv man egentligen vill leva.
Får man personlig assistans om man har en funktionsnedsättning?
Många påverkas inte nämnvärt av sin funktionsnedsättning medan andra inte klarar sig på egen hand utan är beroende av olika insatser där personlig assistans är en av dem.
Om du har en omfattande funktionsnedsättning och inte själv klarar din vardag kan du ha rätt till personlig assistans. Det innebär att du har en eller flera assistenter som hjälper dig. Syftet med personlig assistans är att du ska leva ett så självständigt liv som möjligt, på dina egna villkor.
Vad gör personliga assistenter?
En personlig assistent hjälper dig med det du inte klarar av själv på grund av din funktionsnedsättning. Du ska så långt det är möjligt kunna leva ditt liv som alla andra. Dina assistenter hjälper dig dina grundläggande behov som att tvätta och klä dig, kommunicera med andra och förflytta dig. Du kan dessutom ha rätt till hjälp med andra personliga behov som träning, fritidsaktiviteter, arbete, hushållsarbete och att umgås med familj och vänner.
Du bestämmer vem som ska arbeta som assistent hos dig, vad han eller hon ska göra, samt när och hur det ska göras.
Rätten till personlig assistans regleras i LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. För att ha rätt till personlig assistans ska du kunna intyga att du tillhör en så kallad personkrets och att du behöver hjälp med dina grundläggande behov.
De tre personkretsarna som kan ge rätt till personlig assistans:
- Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
- Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder orsakad av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
- Personer med andra varaktiga och omfattande fysiska eller psykiska funktionshinder som inte beror på normalt åldrande, och som medför betydande svårigheter i den dagliga livsföringen.
Grundläggande behov som ger rätt till personlig assistans:
- Hjälp med personlig hygien
- Måltider
- Att klä på av och på sig
- Att kommunicera med andra
- Hjälp med att andas
- Annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om den funktionshindrade
Du får inte ha fyllt 65 år när du gör din ansökan om personlig assistans.
Om du enligt Försäkringskassan bedöms behöva hjälp med grundläggande behov i mer än 20 timmar i veckan beviljas du assistansersättning. Har du inte behov av hjälp i mer än 20 timmar i veckan kan du söka personlig assistans genom din kommun.
Det är inte alltid helt enkelt att själv sätta sig in i hur lagarna fungerar. På Humana har vi Sveriges största samlade juridiska kompetens inom personlig assistans och svarar gärna på dina frågor.
Kostnaden för din personliga assistans betalas av antingen kommunen eller Försäkringskassan beroende på hur stort ditt behov är. Du betalar alltså inget själv och din inkomst eller förmögenhet påverkar inte hur många assistanstimmar du beviljas.
Det är Försäkringskassan eller din kommun som avgör om du har rätt till personlig assistans. Behöver du färre än 20 timmar i veckan för dina grundläggande behov är det din kommun som beslutar om du får assistans, i annat fall är det Försäkringskassan.
Assistansbedömningen
För att din rätt till assistans ska prövas behöver du göra en skriftlig ansökan. Vi på Humana har i över tio år hjälpt personer med funktionsnedsättningar att söka personlig assistans och hjälper dig gärna kostnadsfritt med din ansökan och förberedelserna inför din assistansbedömning. Det kan också vara skönt att ta hjälp av någon i kontakten med myndigheterna. När du vänder dig till oss blir en av våra jurister ditt ombud. Vi kan också hjälpa dig att överklaga i de fall där du inte är nöjd med det beslut som fattats och där vi ser att det finns anledning till att agera.
Så fort vi börjar arbeta med din ansökan ser vi dig som kund hos oss och för våra kunder ingår den juridiska servicen. Du betalar alltså inget för den, oavsett om du beviljas assistans eller inte.
Har du ett beslut om personlig assistans väljer du själv vem som ska utföra den. Det kan vara kommunen, en privat anordnare eller så är du själv arbetsgivare till dina assistenter.
Fördelen med att anlita en assistansanordnare istället för att själv vara arbetsgivare är att du inte behöver sköta pappersarbete, löneutbetalningar, rekryteringar och allt annat som arbetsgivaransvar innebär. Vi på Humana tar hand om allt sådant åt dig samtidigt som du alltid har fullt medbestämmande i hur din assistans utformas.
Kontaktvägar till olika myndigheter och organisationer
Myndigheter
- AMS – arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats.
- Försäkringskassan Länk till annan webbplats.
- Handikapp och Habilitering Stockholms län Länk till annan webbplats.
- Länsstyrelsen Länk till annan webbplats.
- Myndigheten för delaktighet Länk till annan webbplats.
- Specialpedagogiska skolmyndigheten Länk till annan webbplats.
- Socialstyrelsen
Länk till annan webbplats.
Organisationer
- Autism- och Aspergerförbundet Länk till annan webbplats.
- Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, DHR
Länk till annan webbplats. - För barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörningFUB Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats. - Handikappförbunden Länk till annan webbplats.,
Länk till annan webbplats. - Neuroförbundet Länk till annan webbplats.
- Parasport Sverige Länk till annan webbplats.
- Personskadeförbundet RTP Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats. - Riksföreningen Hjärnkraft Länk till annan webbplats.
- Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare (RFS) Länk till annan webbplats.
- Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och ungdomar, RBU Länk till annan webbplats.
- Riksförbundet Sällsynta diagnoser Länk till annan webbplats.
Övriga
- Assistanskoll Länk till annan webbplats.
- Centrum för forskning om funktionshinder Länk till annan webbplats. vid Uppsala Universitet
- Funkaportalen Länk till annan webbplats.
- Föräldrakraft, kolloguide Länk till annan webbplats.
- Misa Länk till annan webbplats.
- Mobilitetscenter Länk till annan webbplats.
- Socialstyrelsens kunskapsdatabas för ovanliga diagnoser Länk till annan webbplats.
- Personlig Assistanstips Länk till annan webbplats.- samlar in, dokumenterar och sprider tips mellan assistansanvändare