Man sitter framför laptop
Man sitter framför laptop

Felix

"Tillsammans med Humana har vi hittat assistenter som Felix trivs med och som stannat en lång tid. En av assistenterna har jobbat hos oss i sju år och den stabiliteten ger Felix en ovärderlig trygghet", säger pappa Roger.

Felix pluggar på universitet, tränar och ska snart flytta hemifrån – precis som många andra tjugoåringar. Men för att en sådan vardag ska vara möjlig behöver han assistans dygnet runt.

– Med assistans kan jag leva ett självständigt liv, nästan som vem som helst i min ålder, säger Felix.

Assistansen gör att Felix kan leva livet – som han vill

Felix föddes med en neurologisk muskelsjukdom som gör att han behöver hjälp med det mesta i sin vardag. För att kunna klä på sig, äta och förflytta sig behöver han personlig assistans under dygnets alla timmar. Men assistenterna gör också att Felix kan leva det liv han önskar – ett aktivt liv. Felix älskar sporten elhockey och åker på både träningsläger och turneringar runt om i Norden.

– Att resa till Danmark med Felix flera gånger om året är omöjligt för vår familj. Men med assistenter som Felix känner sig trygg med är det möjligt. Det ger livskvalitet som är avgörande för en ung människas självkänsla, förklarar Felix pappa Roger.

Felix studerar programmet Sports Management på Idrottshögskolan i Stockholm. I början var han osäker på hur det skulle gå.

– På föreläsningarna vill jag sitta själv, men assistenterna finns alltid nära till hands när jag behöver dem, berättar Felix.

Samma assistent – i sju år

Att byta assistenter ofta skapar oro och stress. Därför har långsiktigheten och kontakten med assistansbolaget varit viktiga faktorer för familjen.

– Vi upplever att det fungerar bra hos Humana. Tillsammans med dem har vi hittat assistenter som Felix trivs med och som stannat över en lång tid. En av assistenterna har jobbat hos oss i sju år och den stabiliteten ger Felix en ovärderlig trygghet, berättar Roger.

Fick hjälp med juridiken

En annan anledning till att familjen valde Humana är det juridiska stöd som bolaget erbjuder. Det är vanligt med tvister i ansökningsprocessen och få privatpersoner orkar själva driva sina ärenden.

– Förutom att hitta bra assistenter till Felix var det viktigt för oss att vi kunde få hjälp i dialogen med försäkringskassan och stöd med juridiken. Det är områden som är svåra för oss att ha kunskap om, men som är viktiga när man ansöker om assistans, avslutar Roger.