Två kvinnor rensar i tomatlandet
Två kvinnor rensar i tomatlandet

Gunilla

Gunilla har alltid känt stort engagemang, inte minst för ”funkisar” som hon säger om sig själv. 1994 var hon med och väckte motionen om LSS. Hon är lika engagerad i sina assistenter och det var därför hon efter noggrant övervägande valde Humana som sin utförare av assistans.

Gunilla är en pigg och positiv person som inte låter sig hindras av att hon sitter i rullstol. Hon drabbades av polio för över 60 år sedan och blev frisk men lider numera av postpoliosyndrom och blir gradvis sämre. – Var det stannar har jag ingen aning om, säger hon.

Stort engagemang

Efter studier på folkhögskola upptäckte Gunilla kooperativet STIL (Stockholm Cooperative for Independent Living) som hade bildats 1984 med inspiration från den internationella Independent Living-rörelsen. STIL propagerade för att personen med funktionsnedsättning skulle arbetsleda sin assistans. På den tiden fanns inget liknande i Sverige och det ville Gunilla och de andra inom STIL ändra på. Idén till dagens lagstiftning var född och blev snart därefter verklighet. I dag är Gunilla pensionär.

"Mina tjejer gör att jag kan leva, de är det viktigaste jag har i livet! Det absolut största med personlig assistans är att man får en grupp som jobbar ihop med en. Det är teamwork, säger Gunilla stolt. Humana känns tryggt."

Trygghet och värdegrund avgjorde

Hon är intresserad av musik, litteratur och skapande. Tack vare sina personliga assistenter kan hon fylla dagarna med olika aktiviteter. Gunilla har haft samma assistenter i åtta år och vill att de ska ha det bra. Därför gjorde hon och assistenterna grundlig research när Gunilla ville byta assistansbolag. De fastnade för Humanas trygghet och värdegrund.

– Tidigare hade jag mindre assistansbolag. Det har fungerat bra men jag ville ha större kontroll över hur assistansen sköttes och smidigare administration. Då kändes Humana som ett tryggt val.

 

Mina tjejer är mitt guld

Gunilla