A woman sitting on a bed

"Jag har fått en vän för livet"

Johanna, 22, visste inte riktigt vad yrket som personlig assistent innebar när hon skickade iväg en jobbansökan i våras. Men nu vet hon.
– Vi har blivit som bästa vänner och jag känner att jag gör något meningsfullt.

Johanna har tidigare provat att arbeta inom vården och i butik.
– Det kändes inte så meningsfullt att stå och plocka varor varje dag så jag började söka jobb som jag inte testat tidigare. Jag vill ha ett jobb där jag gör nytta och jag vill arbeta med människor. Jag har tröttnat på jobb som är fyrkantiga, säger hon.

Och så fick du jobb som personlig assistent. Är det fyrkantigt?
– Nej, verkligen inte! Jag visste inte exakt vad jag skulle förvänta mig men jag blev chockad över hur det var.

På vilket sätt?
– Att man hittar på så många saker, jag trodde att vi bara skulle sitta hemma hela tiden och inte göra så mycket. Men jag och Natalie har varit på konserter, festivaler, Gröna Lund och hittat på jättemycket saker.

Vad är det bästa med att jobba som personlig assistent?
– Det är att vi har fått en så bra relation, vi har blivit som bästa vänner. Jag har verkligen fått en vän för livet och jag känner att jag gör något meningsfullt.

Kan det vara svårt att vara kompis och personlig assistent samtidigt?
– Visst kan det vara så, det gäller att tänka på vad hon behöver och att hon har det bra hela tiden. Men det har funkat bra hittills.

Hur ser arbetsdagarna ut?
– Jättevarierat, ibland shoppar vi i stan, det kan vara festivaler eller konserter, eller så hänger vi i soffan, kollar på film, lyssnar på musik och pratar, det är väldigt olika.

Nu när du vet vad arbetet innebär – vad har du för tips till någon som funderar på att söka jobb som personlig assistent?
– Om du läser en arbetsbeskrivning och märker att dina intressen stämmer överens med personen som ska få assistans så tycker jag att du ska söka jobbet. Det är ett roligt jobb, du lär dig mycket om dig själv och andra och hur du ska bemöta människor, det är en jättebra erfarenhet. Man mår bra av att hjälpa någon annan och man kan få en vän för livet som jag har fått. Jag tycker inte att yrket får tillräckligt mycket uppskattning, det är ett jätteviktigt yrke och ett givande arbete. Så jag vill belysa att det är ett väldigt positivt jobb, man har väldigt roligt!

Vilka egenskaper är bra att ha som personlig assistent?
– Våga vara personlig och dela med dig av ditt liv. När man spenderar ganska mycket tid tillsammans och delar med sig lär man känna varandra och kommer varandra närmare. Det är också mycket roligare när man hittar gemensamma nämnare, så var nyfiken och ställ många frågor. Jag var osäker i början om jag gjorde rätt eller fel, men är du nyfiken och ställer frågor så får du svar.

Två glada kvinnor på festival