En kvinna i rullstol skrattar tillsammans med sin assistent vid ett köksbord
En kvinna i rullstol skrattar tillsammans med sin assistent vid ett köksbord

Linn

Som arbetsledare är det allra viktigaste att ha Sannas vilja i fokus, så att hon känner sig trygg. Detta är en självklarhet för Linn Dahlqvist, som är arbetsledare hos Sanna.

”Sökes: Personlig assistent; Landskrona. Minst 175 cm lång.” Det är sju år sedan Linn fastnade för annonsen, trots att hon aldrig jobbat som assistent. Efter bara några arbetspass sa hon upp sig från sitt jobb inom hemtjänsten för att jobba heltid hos Sanna.

Sedan 2017 axlar hon rollen som arbetsledare för hela assistentgruppen. Detta beslut har hon aldrig har ångrat.

Att jobba som assistent för Sanna är mer än ett jobb för mig. Vi är nära i åldern, vi kan gråta, skratta eller vara tysta utan att det känns konstigt. Jag har fått en vän för livet.

Linn, arbetsledare och personlig assistent

Arbetsledarrollen innebär att Linn är ”spindeln i nätet” mellan Sanna, Humana och assistentgruppen. Hon gör schemaförslag, planerar möten och resor, är med vid urval och introduktion av nya assistenter, beställer grejer och har bemanningsansvar.

– En förutsättning för att allt ska fungera är att jag och Sanna känner varandra väl, och gör mycket tillsammans. Jag är väldigt rastlös, och vill gärna att det ska hända saker på en gång. Sanna är mer eftertänksam. Hon har lärt mig att stanna upp och reflektera. Vi kompletterar varandra väldigt bra.

En särskild kemi

Redan från första stund har Linn känt att hon och Sanna har en särskild kemi, och hon känner ett stort ansvar för att hela assistentgruppen alltid ska ha Sannas bästa i fokus.

– Det viktigaste för mig är att Sanna känner sig trygg och att hon kan lita på mig. Jag försöker göra det så bra som möjligt för hela gruppen, men grunden är att det måste vara bra för Sanna, så att hon kan leva sitt liv som hon vill.

Det är en stor tillfredsställelse när saker flyter på och fungerar. Linn har under åren även fördelat ut olika ansvarsuppgifter till de andra assistenterna, så att alla känner ansvar och delaktighet.

– Vi har högt i tak och jag har fantastiska kollegor. Samtidigt som vi är väldigt olika, har vi väldigt kul ihop. Jag hoppas att de tycker att jag är en bra arbetsledare, även om jag inte gör allt ”by the book”.

”Våga kasta dig ut”

Hon hade inga förutfattade meningar om assistentyrket innan hon själv sökte tjänsten. Till den som funderar på att söka jobb som personlig assistent efter att ha läst denna artikel, har Linn bara ett råd:

– Våga kasta dig ut! Sen är ju yrket helt olika beroende vem man jobbar för, därför ska man inte ge upp om man inte hamnar rätt första gången.

För Linn och Sanna klickade det dock direkt, så Linn har inte behövt fundera på att söka något annat assistentjobb.

Tillägg: För er som undrar varför Sannas assistenter behöver vara minst 175 cm långa: Assistenterna använder en speciell lyftteknik som kräver att man är lika lång eller längre än Sanna.

Bild tagen av Carina Hedlund.