en man i rullstol öppnar ett skåp i köket
en man i rullstol öppnar ett skåp i köket

Samuel

Samuel är en ung man med Downs syndrom, han saknar tal och har ett stort hjälpbehov. 2017 blev han beviljad personlig assistans vilket gav honom ett nytt liv. Förra året fick de en kalldusch när kommunen beslutade att helt dra in assistansen, trots ett helt oförändrat hjälpbehov.

Samuel är 34 år och har Downs Syndrom. Han kan inte läsa eller skriva och förstår inte tid och rum vilket gör att han inte kan vara ensam längre stunder. 2017 gjorde Samuels föräldrar en första ansökan om personlig assistans – men fick avslag.

Kommunen körde över mig totalt

– Vi trodde i vår enfald att det skulle gå bra eftersom behoven var så uppenbara, men kommunen körde över mig totalt. Jag hade ingen tyngd bakom mina argument säger mamma Molly.

Hon fick tips av en annan funkismamma som hade fått hjälp av Humana och tipsade Molly om att ta en kontakt. Molly råkade sen möta Humanas gäng på Specialvarvet i Göteborg, ett lopp för personer med funktionsvariationer som Humana är med och stöttar.

– Det var en så trevlig kvinna där, det kändes så bra!

Efter det fick hon hjälp av en jurist från Humana som deltog i mötena med kommunen. Hon imponerades direkt av juristens kunnighet.

– Han fick tjänstemännen att tystna. Han sa ”nej det stämmer inte som ni säger, så här är det”. Sorgligt att man ska behöva ha en jurist för att bli lyssnad på.

Tack vare assistansen lever Samuel sitt bästa liv

Samuel har tidigare periodvis varit deprimerad och ingen utanför det egna hemmet har förstått honom. På den dagliga verksamheten brast det till slut, han orkade inte mer och Molly fick vara hemma med honom i tre månader. Att få personlig assistans var som att få livet tillbaka.

– Assistenten stöttar Samuel och kan med god framförhållning berätta hur varje dag ska bli. Han så lycklig och lever sitt bästa liv.

” Vi är så otroligt glada och nöjda över att vara under era vingar. Vår son har aldrig mått så bra och då mår vi också bra.”

Molly, mamma till Samuel som har personlig assistans

Det är svårt att hitta assistenter, men vi har en pärla!

Samuels assistent Robert har kommit att bli som en son i huset och även Samuels syster är delaktig, hon jobbar på en gymnasiesärskola och tar emot Samuel en gång per månad. Molly och hennes man fyller ut där det saknas och är arbetsledare.

– Det pratas mycket om att det är brist på personal idag och det har vi verkligen märkt av, många kommer inte ens på intervjuerna. Vi är så tacksamma att vi har Robert.

Två personer sitter i ishotells badkar

Vi är så otroligt glada och nöjda över att vara under era vingar. Vår son har aldrig mått så bra och då mår vi också bra.”

Molly, mamma till Samuel som har personlig assistans

Vid en omprövning 2021 fick familjen en kalldusch. Trots att Samuels behov var oförändrade så ville kommunen dra in all assistans. De fick tre veckor på sig att överklaga.

– Vi jagade intyg från alla möjliga och omöjliga håll. Humanas jurist Sofia var jättebra på att stötta oss och begärde inhibition under tiden.

Knappt ett år senare, i december 2021 kom beskedet – förvaltningsdomstolen beviljade fortsatt assistans. Allt var frid och fröjd, men Molly kunde inte slappna av.
– Tänk om de överklagar, sade jag till juristen Sofia, och det gjorde de ju.

Kommunen överklagade inte bara till Kammarrätten utan faktiskt hela vägen till Högsta Förvaltningsdomstolen, men ingen av dem tog ens upp ärendet på nytt, så självklart tyckte de att det var.

Nu kan vi vara lugna inför nästa omprövning

Molly är besviken på kommunen som hon tycker har hanterat ärendet dåligt. Dessutom drogs nyligen 20 timmar i veckan in av assistans utan förvarning.

– Många har det som vi men har inte anhöriga som orkar kämpa. Kommunen ska spara så mycket pengar på oss trots att det faktiskt är billigare att ha personlig assistans än att bo på en gruppbostad i kommunen.

Nu är det minst två år till nästa omprövning så nu är hon lugnare.

– Det vore hemskt om assistansen drogs in men nu vet vi vad som gäller och vi litar på juristen vid vår sida. Vi får vara glada så länge.