En man skjutsar ut en rullstol med en pojke i från huset

Assistans för barn

Med personlig assistans får ditt barn möjligheten att leva, leka och utvecklas, precis som andra barn. Hos oss får ditt barn individuellt anpassad assistans.

Humana är Sveriges största assistansbolag - det är tryggt

Vi bjuder på kunskap den dagen det är dags att flytta hemifrån, göra en ny ansökan eller utbilda nya personliga assistenter. Vi vet hur viktigt det kan vara att träffa familjer som också lever med personlig assistans. Varje år anordnar Humana lokala event.

Vi tycker att alla har rätt till ett bra liv och barn med olika funktionsnedsättningar ska ha möjligheten att leva som andra barn. Som förälder till ett barn med funktionsnedsättning kan du känna dig trygg hos oss. Vi hjälper dig att kämpa för ditt barns rätt till assistans och skräddarsyr den personliga assistansen efter dina och ditt barns behov.

Vägen till ett rättvist assistansbeslut upplevs ofta svår och komplicerad, inte speciellt med föräldraansvaret i fokus. Våra kunniga och erfarna jurister har under åren kunnat hjälpa fler än 1000 personer att få assistans. Som kund hos oss kan du känna dig trygg med Sveriges största samlade juridiska kompetens inom personlig assistans. Vi är kundens personliga ombud, vilket innebär att vi känner dig och dina ärenden.

Personlig assistans anpassad efter ditt barns behov

En fråga som du som förälder eller anhörig till ett barn med behov av personlig assistans funderar över kan vara: hur fungerar personlig assistans i skolan? Huvudregeln enligt Socialförsäkringsbalken (kap 106 24 § 1 och 2) är att statlig assistansersättning inte beviljas för tid då en person med funktionsnedsättning vistas eller deltar i barnomsorg, skola eller daglig verksamhet. Det går dock att få assistansersättning om det anses finnas så kallade särskilda skäl för det. Anledningen till att barn normalt inte får personlig assistans i förskolan och skolan är att det ingår i kommunernas ansvar att tillhandahålla stöd som barn, ungdomar (och vuxna) med funktionsnedsättning behöver när de är i skolan. Socialförsäkringsbalken gör ett undantag för andra utbildningsinstitutioner som folkhögskolor eller universitet: då kan en person som deltar i undervisningen beviljas personlig assistans.