1. Start
  2. Om Humana
  3. Våra verksamhetsområden
  4. Personlig assistans
  5. Personlig Assistans hos Humana
  6. För dig som anhörig
  7. Som personlig assistent ser jag till att min sons vardag ska fungera, som mamma skulle jag kunna skriva en bok om
En man skjutsar ut en rullstol med en pojke i från huset
En man skjutsar ut en rullstol med en pojke i från huset

Som personlig assistent ser jag till att min sons vardag ska fungera, som mamma skulle jag kunna skriva en bok om

Fatmeh Pakzad är både sexbarnsmamma och personlig assistent till yngsta sonen Delshad. Han lever med en medfödd hjärnskada och har assistans för att klara av sin dagliga livsföring. När Delshad kom till världen tyckte Fatmeh att sonen var precis som vilket barn helst.

Det var ungefär efter nio månader som hon och maken märkte att Delshad reagerade annorlunda på sin omgivning och att han hade problem med synen. Men de fick senare erfara att det var mycket värre än så. När beskedet kom att Delshad hade en svår medfödd hjärnskada som dessutom orsakade blindhet var det en omtumlande och tuff period för alla i familjen.

Både mamma och personlig assistent

Det är ett stort steg för en förälder att också bli assistent. Som förälder förväntas man ta hand om sitt barn, och sedan får man helt plötsligt betalt för att göra något som man självklart gjort utan ersättning tidigare. Men ibland sker situationer som gör att det blir svårare att hålla isär rollerna som förälder och som assistent.

"Även om jag är anställd som Delshads assistent är jag först och främst hans mamma. Han bor hemma med mig och hans pappa så det är en lättnad i sig att få vara nära honom. Ibland kan jag också känna att det är svårt att ersätta mig som anhörig om jag skulle bli sjuk", säger Fatmeh.

Ju äldre han blev desto mer insåg föräldrarna att de behöver ta in andra assistenter. "Vi har dagar när vi gråter ihop jag och min man och tänker på hur det ska gå för Delshad den dagen när vi två inte finns i livet", säger Fatmeh.

Eid al-fitr – en tid för tacksamhet och glädje

Eid al-fitr är högtiden som avslutar den muslimska fastemånaden Ramadan och firas av muslimer över hela världen. Hjärtat i traditionen är att sammanföra familjen och skapa en känsla av gemenskap, en tid för tacksamhet och glädje.

När Ramadan infaller under våren/sommaren gör långa och ljusa kvällar att de som fastar bara kan äta och dricka under några få timmar på dygnet. "Jag fastar just nu och i Sverige är fastan lite ovanligt besvärlig att ta sig igenom samtidigt som man också jobbar".

"Jag och min man handlar massor av mat veckan innan och det blir ju en del mat. Vi är lyckligt lottade och har sex barn och tolv barnbarn. Delshad däremot föredrar Felix färdiga rätter och svensk husmanskost framför mammas kurdiska mat", säger hon och skrattar.

Hon börjar också i god tid baka det kurdiska bakverket Kulicha som är en favorit där hemma. Dagen innan Eid lagar Fatmeh maträtterna, sedan ber man och umgås med familjen, äter god mat, äter lite mer och ger presenter till barn och barnbarnen.

Från hemlandet Kurdistan till Sverige

Fatmeh har haft stora sorger och upplevt motgångar i livet. Förutom oro inför sonens framtid har hon också förlorat en dotter som bara var 6 månader gammal och föddes med ryggmärgsbråck. Fatmeh och familjen tvingades fly från Kurdistan till fots på grund av politisk förföljelse och krig. Hon har vänner och familjemedlemmar som har blivit fängslade och dödade.

"Jag var i 20-årsåldern, hade fyra barn, var gravid med mitt femte och kunde varken läsa eller skriva, men jag hade så mycket jag ville göra och lära mig. När jag var liten fanns det ingen skolplikt i byn som jag kommer ifrån. Men jag kämpade och lärde mig svenska på SFI snabbare än de flesta och jag klarade till slut också teoriprovet för att ta körkort, det var en glädjedag".

Humanas språkkompetens har underlättat

Delshad är en av de kunder som haft Humana längst som assistansanordnare sedan 2004. Det var då familjen bestämde sig för att steget från assistans i kommunal regi till Humana Assistans.

"Vi valde att prova Humana och vi är mycket nöjda med personalens proffsiga bemötande. Dessutom har vi det stora stödet att alltid ha en kontaktperson som talar kurdiska något som vi inte hade tidigare via kommunen”, säger hon.

Med Humana känns det tryggt och dialogen med personalen är god, de har en stor tillit för varandra. ”Det är bra och viktigt att Humana erbjuder den tjänsten för oss med olika språk. Många familjer kanske inte alls pratar svenska så bra därför är det värdefullt att Humana har den kompetensen”, säger hon.