två kvinnor i en soffa som diskuterar vad som händer på datorn

Arbetsmiljöpolicy

Humana är ett av de största omsorgsföretagen i Norden och vår vision är ”Alla har rätt till ett bra liv”. Våra medarbetare är hjärtat i vår verksamhet och vi sätter deras hälsa och säkerhet i främsta rummet. Våra arbetsplatser är spridda geografiskt och de flesta på Humana arbetar på någon av våra hundratals omsorgsenheter, andra i kontorsmiljö. Humanas personliga assistenter har assistanskundernas hem som sina arbetsplatser.

För många yrkesgrupper inom omsorg och socialt arbete är risken för belastningsskador, hot och våld samt smitta högre än för andra grupper. Att skapa en arbetsmiljö som är säker och främjar fysisk och psykisk hälsa, välbefinnande och trygghet är därför ett högt prioriterat arbetsområde för Humana och en av bolagets väsentliga hållbarhetsfrågor.

Vårt arbetsmiljöarbete ska utgå från följande principer:

  • Vi eftersträvar en arbetsmiljö som främjar säkerhet, fysisk och psykisk hälsa, välbefinnande och trygghet för alla medarbetare.
  • Vi betraktar arbetsmiljöarbetet som ett gemensamt ansvar och arbetar i samverkan med fackliga parter, skyddsombud och medarbetare för att förebygga ohälsa, olyckor och arbetsrelaterade problem.
  • Vi bedriver arbetsmiljöarbetet systematiskt genom undersökning, riskbedömning, åtgärder och uppföljning.
  • Vi betraktar arbetsmiljöarbetet som en naturlig del av det vardagliga arbetet och lägger det till grund för planering och beslutsfattande.

Mål

Humanas arbetsmiljöarbete ska reducera sannolikheten för att arbetsmiljörisker uppstår eller begränsa riskernas påverkan och konsekvenser om de faktiskt inträffar. För att förebygga arbetsrelaterad ohälsa eller skada hos våra medarbetare arbetar Humana med följande mål:

  • Öka kännedom och medvetenhet om arbetsmiljöfrågor, exempelvis genom att erbjuda utbildning och information till chefer och medarbetare och att dela kunskap och goda exempel mellan verksamheter.
  • Minska antalet arbetsrelaterade olyckor och skador genom att arbeta förebyggande med arbetsmiljön, exempelvis genom regelbundna riskbedömningar i form av årliga skyddsronder och hantering av rapporterade tillbud och arbetsskador.
  • Minska sjukfrånvaro och öka frisknärvaro genom att främja en hälsosam arbetsmiljö och främja medarbetarnas hälsa, exempelvis genom friskvårdsbidrag och att bedriva ett kontinuerligt förbättringsarbete genom utvärdering av det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Ansvar

  • En förutsättning för ett effektivt arbetsmiljöarbete är tydliga ansvars- och beslutsfunktioner. Huvudprincipen är att varje juridisk enhet (bolag) inom Humanakoncernen är arbetsmiljöansvarigt för de medarbetare som är anställda i bolaget. Respektive bolagsledning har därmed det strikta arbetsmiljöansvaret och ansvarar för att arbetsmiljölagstiftningen efterlevs inom respektive bolag. Varje bolags styrelse, och i sin tur vd, fördelar arbetsmiljöuppgifter till närmast underliggande chefer, som i sin tur fördelar arbetsmiljöuppgifter vidare till närmast underliggande chefer och så vidare.
  • Humanas medarbetare ansvarar för att följa denna policy och aktivt arbeta för att bidra till en god arbetsmiljö på Humana. Varje medarbetare har ett ansvar att delta aktivt i Humanas systematiska arbetsmiljöarbete, följa rutiner och instruktioner samt uppmärksamma eventuella risker i arbetsmiljön. Medarbetarna har även ansvar för att bidra till en positiv arbetsmiljö, genom att följa Humanas uppförandekod och värdegrund.
  • Samtliga medarbetare ska rapportera uppmärksammade brister och avvikelser i arbetsmiljön. Även goda idéer och förslag på förbättringar inom arbetsmiljöområdet uppmuntras att lyftas. Rapportering görs i kanaler avsedda för avvikelserapportering eller till närmaste chef.
  • Skyddsombuden företräder sina kollegor i arbetsmiljöfrågor för en god arbetsmiljö i samverkan med chef. Arbetsgivaren ska meddela skyddsombud vid förändringar som har betydelse för arbetsmiljön för att denne ska ha möjlighet att medverka vid planeringen.