Kvinna i rullstol klappar en liten hund som assistenten håller i

Traktamenten och utlägg

Ibland så behöver du som personlig assistent resa i tjänst och då kan du behöva redovisa traktamente eller utlägg, det kan du läsa mer om på denna sida.

Utlägg

De flesta av våra kunder har många aktiviteter utanför hemmet. Det är då ofta en förutsättning att kunden har med sig en eller flera assistenter och att det då kan uppstå ökade merkostnader. Det kan till exempel vara resekostnader eller inträdesavgifter för dig som assistent.

Varje kund har en egen kundekonomi så att kunden vet hur mycket assistansomkostnad denne har att röra sig med varje månad.

Om du som assistent själv betalar dina kostnader så fyller du i en blankett och skickar in den till oss tillsammans med kvittobilaga och kvittounderlag, så ersätter vi dessa merkostnader och de betalas ut i samband med löneutbetalning. För frågor om assistansomkostnader, kontakta din uppdragschef.

Har du frågor kring traktamenten och utlägg, kontakta Humanasupporten.
Humanasupporten telefon: 020-70 80 01
Humanasupportens telefontider är vardagar 08:00–17:00

Traktamente

Traktamente är till för att täcka de ökade levnadskostnaderna som uppstår under en tjänsteresa, det vill säga utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter.

OBS! Planerar du och din kund att genomföra en resa, kontakta din närmsta chef innan ni bokar den för mer information och vad som gäller för just er.

För att du ska kunna erhålla ett traktamente behöver du göra en tjänsteresa med övernattning och till en ort som ligger mer än 50 km utanför den vanliga arbetsplatsen.

Måltidsförmån eller inte?

Grundregeln är att alla betalda måltider är underlag för förmånsbeskattning. Har arbetsgivaren stått för vissa måltider ska du även förmånsbeskattas för dessa måltider enligt Skatteverkets regler, se bild nedan.

Ingår det måltider i hotellpriset/resan/tågbiljetten eller liknande, ska du inte förmånsbeskattas. Detta gäller exempelvis när det ingår frukost på hotellet.

Ingår det måltider i hotellpriset/resan/tågbiljetten eller liknande, ska du inte förmånsbeskattas. Detta gäller exempelvis när det ingår frukost på hotellet.