Hem

Mitt tal är otydligt men min röst är stark

Publicerad: 2020-06-03

Förra veckan sökte jag ett jobb på en förening som jobbar med funktionshinderfrågor. Tjänsten är som kommunikatör för ett projekt om sex.

Jag har jobbat som kommunikatör på ett förbund som jobbar med funktionshinderfrågor. Alla meriter som de söker har jag, varenda en. Med risk att låta stöddig har jag svårt att se att någon passar bättre för jobbet än jag. Men jag är livrädd.

Det finns en struktur inom de kretsarna som vi med funktionsvariationer vistas i, både när det kommer till föreningar men också bland vänner. Jag har känt alltid känt att jag inte tillhör funktionshindersrörelsen på grund av mitt tal. Alla personer som har funktionsvariationer och som har någon stor roll i rörelsen inom sport, politik och så vidare, har haft tydligt tal. Jag har funderat mycket på varför det är så. Om jag får säga hur jag känner är det för att folk tror att om man pratar otydligt så är det kört.

Jag kommer ihåg en gång när jag skulle provspela elhockey. Sport är inte min grej men jag älskar verkligen innebandy och elhockey. Men tränaren sa att sporten inte passade min typ av CP, då det gick för fort på plan.
Jag tror att folk inte förstår att en som pratar otydligt kan vara lika smart som alla andra. Det bidrar till att vi som har otydligt tal inte vågar ta för oss. Vi känner ett motstånd, som en minoritet i en moralitet.

Jag känner även av detta i min bransch som Influencer och Youtuber. De finns massor av internationella Influencers, med funktionsvariationer, som har flera tusen följare. Men alla pratar tydligt. Var är alla med otydligt tal? Jag vet att de finns.

Jag börjar få bättre självkänsla gällande mitt tal. Men jag känner fortfarande att andra med funktionsvariationer ser ned på mig. Dock ska det inte knäcka mig mer. Jag ska kämpa mig fram. Jag ska visa att ens tal inte avgör vem du är.