Hem 020-70 80 87 Assistansrådgivningen
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter
Tre kvinnor i ytterkläder står på trottoar
Tillbaka till Din egen jurist

Vägen till ett rättvist assistansbeslut upplevs ofta svår och komplicerad. Det är därför alla Humanas kunder har rätt till juridisk hjälp. Här kan du läsa några mål, där vi har hjälpt våra kunder.

Humana driver ärende om föräldraansvar till högsta instans

Ingår det i normalt föräldraansvar att byta blöja på sin tioåring eller vaka över sin tolvåring med epilepsi? Det anser inte Humana assistans som nu driver ett ärende hela vägen till Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD).

Som ombud för en av Humanas assistanskunder kräver Humanas jurist Hanna Brundin att barn som är hemma från skola på grund av en tillfällig sjukdom ska ha rätt till assistans i samma omfattning som exempelvis när skolan är stängd på lördagar. Om barnet har magsjuka eller förkylning är helt irrelevant eftersom assistans behövs för de hjälpbehov barnet alltid har på grund av funktionsnedsättningen.

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har nu avkunnat ett positivt domslut för svenska barnfamiljer med personlig assistans.

Humanas jurist Hanna Brundin har drivit ärendet länge och är mycket nöjd med beskedet från HFD:

– Det här är ett principiellt viktigt mål, eftersom domen blir prejudicerande påverkar det alla barn som beviljats personlig assistans med tidsavdrag motsvarande skoltiden. Alla kommuner kommer att behöva rätta sig efter denna dom säger Hanna Brundin.

Läs hela nyheten