Niclas upptäckte att ingen i Stockholm erbjöd löpning för personer med funktionsvariation. 2016 startade han en löpargrupp där alla får träna på egna villkor. Intresset har varit väldigt stort och idag finns BaraVanlig runtom i Sverige.
Hur tränar ni?
– På BaraVanlig så tävlar man inte. Alla gör fysisk aktivitet på sina villkor. Vi har sett att när de själva får bestämma hur långt de ska springa, rulla eller gå så blir det roligare. De får sätta sin egen träning. En sak som skiljer oss från till exempel Parasport är att här har man med sig ett socialt stöd som deltagaren känner sig trygg med.
Hur gör ni för att få gemenskap hela vägen när alla springer olika långt och på olika sätt?
– Alla springer på olika tider men sen så har vi en återsamlingstid. Nytt för 2020 är att vi erbjuder bildstöd så att de med NPF eller intellektuell funktionsnedsättning kan påverka. Vi kommer även att ha timstockar så att vi kan sätta olika tider. Så det kommer bli än mer anpassat för målgruppen. Genomsnittet på deltagare är 7 till 24 år. Alla är lika välkomna, vi har ingen åldersgräns. En deltagare som var 27 år hade intellektuell funktionsnedsättning blev bästa kompis med en som var 9 år, de kunde mötas på samma nivå.
Vad är vinsterna med att ses på detta sätt?
– Högfungerande och lågfunderande möter varandra på fikat. Det finns fördomar även inom funkisvärlden. Här möts man på lika villkor. Deltagare bestämmer sen uppvärmningen. Inga åker hem efter träningen, alla stannar till fikat. Vi lär oss saker om varandra.
Vad behövs om man vill starta upp en grupp?
– Det som krävs är tre stycken volontärer som är villiga att lägga tre timmar i veckan. Antingen så har man nätverket med deltagare omkring sig eller så skapar man nätverket. Man behöver vara lite drivande och framåt för att få en grupp att växa. Volontärerna är sammankallade.
Volontärerna utbildas via oss i bland annat bemötande. Man kan inte vara expert på funktionsnedsättning – hur vill DU bli bemött. Väldigt få ställer den frågan. Man har träffat någon med autism och förväntar sig då att nästa person ska vara likadan.
Hur kan vi inspirera till mer rörelse?
– För att ens vilja röra sig så kan man fråga om vad personen vill och tycker är kul. Det kanske tar ett tag, prova på lite olika idrotter och rörelser. Hitta din grej som du vill göra! Personliga assistenten är extremt viktig. Det finns mer än fika och bowling. Man måste få misslyckas, det kanske inte funkar första gången. Utgå inte från dig själv. Både som föräldrar och assistent – våga släppa taget och lita på deltagaren. Låt den bestämma vad hen vill göra.