Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Därför hör kommunikation och rörelse ihop

Visste du att möjligheten att uttrycka sig är viktig för fysisk aktivitet? Logopeden Anna Fransson förklarar varför – och hur du med kommunikationens hjälp bäst uppmuntrar till rörelse.

Anna Fransson är logoped och utbildare på Tobii Dynavox, ett företag som utvecklar tekniska lösningar för personer med funktionsnedsättning. Hon brinner för Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK), alltså metoder och tekniker som gör att personer med svårigheter att förstå eller tala får insatser och stöd.
AKK för corona

– Det kan vara en person som har autism och pratar, men har väldigt svårt att förstå andra och därför behöver hjälp med symboler, förklarar hon.
I sitt arbete har Anna Fransson märkt att assistenter som arbetar med olika former av kommunikationshjälpmedel verkar trivas bättre – och att det leder till ökad aktivitet och rörelse.

– Det är en mänsklig rättighet att kunna kommunicera, men det är också en källa till glädje. Det kan handla om att kunna uttrycka vad man vill äta eller förmedla att en tröja är ful. Anna Fransson betonar vikten av öppen kommunikation. Ett sätt kan vara att använda ett bildstöd med olika aktivitetssymboler.

– Det är svårt att välja mat på en restaurang utan meny och så kan det vara när det gäller aktiviteter också. Det blir roligare om personen får välja själv, och bildstöd kan bli ett sätt att prova nya saker och skapa självbestämmande.
Under själva aktiviteten är det viktigt att kommunikationshjälpmedlet är med och att alla är delaktiga.

– Tyvärr tänker en del att de inte kan kommunicera under en fysisk aktivitet, men det är precis tvärtom. I många aktiviteter får vi tillfälle till kommunikation.

Anna Fransson råder också att inte begränsa sig i vad man tror att någon klarar av.

– Ofta förstår personerna mycket mer än de kan uttrycka, så det måste vi utgå ifrån. Därför kan det vara viktigt att erbjuda många alternativ, fler än man tror, och det måste alltid ges möjlighet att säga nej till en lek eller aktivitet samt att kunna säga ”något annat”.

 

Tre olika kommunikationssätt:

  • 1. Tecken som stöd till talet innebär att man tecknar de betydelsebärande orden. För att fråga till exempel ”Vill du sparka boll?” tecknar man en cirkel för ordet boll.

  • 2. Lågteknologiska pratkartor, böcker eller pärmar. Dessa innehåller symboler som personen kan peka på antingen själv, med ögonpekning eller med hjälp av partnerstödd skanning. Partnerstödd skanning innebär att assistenten berättar vad den pekar på när den rad för rad eller bild för bild går igenom bildstödet. När den är på rätt ställe ger personen sin ja-signal. Detta kan vara ett leende eller något annat förbestämt.

  • 3. Högteknologisk samtalsapparat som kommunikationshjälpmedel. Dessa kan ofta styras på många olika sätt med fingrar, ögon eller en switchkontakt för skanning. För de allra flesta går det att hitta en kommunikationslösning och i många regioner är samtalsapparater förskrivningsbara.

Det finns många lekar som kombinerar aktivitet och kommunikation. En av dem är ”Kaptenen befaller” och en annan är ”Dansstopp”, som innebär att man rör sig till musik och stannar när den pausas.

– Var inte rädd för att det ska bli fel utan våga vara lekfull och innovativ. Om personen väljer ”åka slalom” i sitt kommunikationshjälpmedel, kanske man kan lägga ut stenar och åka slalom med rullstolen.
Många personer med assistans påverkas i dag i stor utsträckning av coronaviruset och det kan vara svårt att veta hur man bäst pratar om det. Anna Fransson tipsar om en bok om viruset som Tobii Dynavox ger ut gratis och som är bra att läsa tillsammans med personer med intellektuella eller kognitiva nedsättningar.

Anna Fransson1.png

– Personer som har kognitiva svårigheter uppfattar ofta mer än vad vi tror. Det är viktigt att förklara vad som pågår, men att göra det på rätt nivå.

Hon berättar också om en gratis hjälp-app som heter ”Pathways for core first”, där det finns tips på lekfulla aktiviteter och kommunikationstillfällen för personer på olika nivåer:

– Nu när många aktiviteter ställs in är det ett jättebra tillfälle att fokusera på att utvidga kommunikationen.

Annas tre råd för att uppmuntra kommunikation:

  • 1. Ha alltid lämpligt kommunikationshjälpmedel tillgängligt.

  • 2. Förvänta dig kommunikation och var mottaglig för den.

  • 3. ”Övertolka”, svara och utvidga det personen kommunicerar. Till exempel om personen tittar ut genom fönstret: ”Åh du vill gå ut? Jag med – det är ju fantastiskt väder i dag!”

Text: Natalie Roos
Foto: Privat