Hem

Kontaktuppgifter

Kontakta oss

Fler kontaktuppgifter

Mathias hade väntat sig ett tack till Henrik men läste istället om avsked.

Henrik och Mathias ler mot kameran

Hej Mathias, du har jobbat som personlig assistent hos Henrik Lundblad i 24 år. Nyligen hjälpte du honom att behålla det jobb han har haft lika länge som du har jobbat hos honom, vad hände? 
“Henrik arbetar med att klyva ved till grillande Alingsåsbor, en tjänst kommunen skapade speciellt för honom. Det är ingen hittepåtjänst utan något som behövs. Efter 26 år fick han i ett möte med kommunen veta att de inte behövde en “vedklyvare” längre och sade upp honom.” 

Hur tog ni det? 
“Det bara svartnade, jag blev helt yr och var tvungen att lämna rummet. Henrik är normalt en väldigt glad person men han blev förstås jätteledsen. Han var faktiskt lite kaxig och vägrade skriva under uppsägningsbrevet, det var coolt tycker jag.” 

Kan du berätta om Henrik?
“Han har en CP-skada och har svårt att tala själv men han är smart, och han älskar maskiner som han gärna kör på fritiden också på sina föräldrars gård. Han missar sällan en dag på jobbet, han älskar att klyva ved och är väldigt uppskattad.” 

Så vad gjorde du när du fick veta att kommunen skulle säga upp honom? 
“Det började med att jag skrev ett Facebookinlägg. Det delades av tusentals personer och  det skapades en namninsamling som på bara ett par dagar fick närmare 15 000 namnunderskrifter. När sedan både Svt, Alingsås tidning, Expressen med flera uppmärksammade det hände det grejer.” 

Fick han tillbaka jobbet? 
“Det visade sig att de hade bollat runt honom vid en översyn och ingen avdelning ville ta ansvaret för honom. När politikerna fick höra talas om det tog de upp det på nytt och konstaterade att så kan det ju inte få vara. Dagen efter fick han tillbaka jobbet.” 

Vilka reaktioner har ni fått efteråt? 
“Henrik har bjudits på tårta, jag har fått blommor och en massa uppmuntrande tillrop och blommor och grejer. Det var även ett kommunalråd som skrev och bad om ursäkt på Facebook, det tyckte jag var rätt snyggt ändå.” 

Hur trivs du med jobbet som personlig assistent annars? 
“Jag trivs superbra med både jobbet och inte minst med Henrik. Jag vill inte ha något annat, även om det inte är det bäst betalda. Jag pratade med en polis som funderade på att sadla om och han hade börjat fundera på personlig assistent efter att vi träffats, det tyckte jag kändes kul, han såg mig som ett föredöme.”

När vi ringde för att gratulera Henrik och han berättade om deras gemensamma vardag så insåg vi att Mathias saknade arbetskläder. Som arbetsgivare vill vi såklart hjälpa till och nu är kläder till Mathias, som arbetar utomhus som stöd, beställt. Mathias staplar veden och Henrik klyver den med maskin. 

SVT skriver om händelsen