Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Parapepp inspirerar till fysisk aktivitet – hemma

Dansaren Felicia Sparrström, snowboardåkaren Sonja Elvstål eller elitidrottaren Fatmir Seremeti som tävlar i goalball. De är några som kan komma hem och träna med dig genom Parasport Sveriges digitala satsning Parapepp.

Inställda pass, träning som flyttats till platser som är svåra att ta sig till eller helt enkelt isolering hemma. Coronapandemin har ibland gjort det rent omöjligt att få till den där viktiga träningen.

– Träning är dessutom en färskvara och det är lätt att tappa sina rutiner. Jag känner själv att det krävs lite inspiration när två av tre träningspass är inställda, säger Hanna Isaksson, projektledare på Parasport Sverige. 

Många personer med funktionsnedsättning tillhör dessutom riskgrupper och hamnar i hemmakarantän. Tidigt under våren fick Parasport Sverige signaler om att många idrottare hade svårt att få till sin träning. 

Felicia tränar

För att inspirera till fortsatt träning har man därför tagit fram initiativet Parapepp, en digital portal som gör det möjligt för alla att träna hemma utan utrustning. 

– Det är ett alternativ både för dem som tränar aktivt i dag och för dem som vill komma i gång med träningen, berättar Hanna Isaksson.

Projektet finansieras med medel från Radiohjälpen och under 2020 kommer ett 40-tal filmer att spelas in och publiceras i Parasport Sveriges digitala kanaler. Passen består av allt från gympa och styrketräning till avslappning och mental coachning. Det är inte meningen att filmerna ska ersätta idrottsföreningarnas erbjudanden, utan de ska vara ett komplement för dem som har svårt att komma ut till gemensamma träningslokaler. 

Träning är viktigt för alla, men kanske ännu viktigare för den som har en funktionsnedsättning.

– Vi får inte till den där vanliga vardagsmotionen. Vi kan inte välja trapporna i stället för hissen och måste därför själva skapa den, säger Åsa Llinares Norlin som är ordförande i Parasport Sverige. 

Träningen kan vara avgörande för hur du mår och vad du orkar. Genom fysisk aktivitet kan en person med en funktionsnedsättning klara saker de annars inte klarar själva, förklarar hon.

– Det kan underlätta din vardag; du behöver kanske inte längre hjälp att flytta dig från sängen. Att känna sig stark och duktig i den situation man befinner sig i är oerhört viktigt.

Åsa Llinares Norlins fem bästa tips för fysisk aktivitet:

  • Börja där du bor. Så fort man ska ta sig någonstans längre bort kan det börja strula.
  • Börja i liten skala. Till exempel med fem minuter tre gånger i veckan och öka sedan på.
  • Ge det tid, ge inte upp.
  • Om du blir sjuk eller tappar träningen så gå bara på igen. Den bästa träningen är den som blir av.
  • Fyll på med bra energi, bra mat och till exempel peppiga låtar så att det blir inspirerande.

Åsa Llinares Norlin konstaterar att situationen har ställts på sin spets under coronapandemin, men att det samtidigt är viktigt att inte blunda för de praktiska svårigheter som hindrar personer med rörelsehinder från att träna. Färdtjänsten ska till exempel komma i tid, hitta till rätt adress och sedan är det inte alltid man får ta med sig sin utrustning. 

Fatmir Seremeti stretchar

– En del handlar om vad vi kan göra utifrån vår funktionsnedsättning, men sedan finns det en annan del som handlar om vad stat och myndighet kan göra för att hela kedjan ska fungera, säger hon.

Parapepp ska inte ses som en lösning på problemen för att komma i fysisk aktivitet, utan ska vara en inspiration för att få fler i rörelse. 

– Alla vet hur viktigt det är att röra på sig, dessutom minskar det risken för att du bli ytterligare begränsad på grund av din funktionsnedsättning, säger Åsa Llinares Norlin.

Vad är Parapepp?

  • Parapepp är digital träning som vänder sig till personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning.
  • Det finns träningsfilmer för både barn, ungdomar och vuxna.
  • Det kommer att finnas filmer med träningspass för rörlighet, styrka, kondition och mental hälsa.
  • Träningspassen läggs ut på Youtube och länkas från Parasport Sveriges hemsida.

Text: Jessica Josefsson
Foto (Hanna och Åsa): Elias Håkansson, Parasport Sverige
Foto rörelsebilder: Anton Lernstål, Parasport Sverige