Hem 020-70 80 01 Humanasupporten
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter
En porträttbild på en som jobbar på Humana

Att jobba som personlig assistent

"Att jobba som personlig assistent innebär att man får mycket variation. Varje dag är den andra olik och det gör att det blir väldigt roligt att jobba." Sofie Göransson, personlig assistent.

Som personlig assistent arbetar du med att assistera en person med omfattande funktionsnedsättning att göra det han eller hon skulle gjort utan sin funktionsnedsättning. Det kan alltså handla om allt ifrån vardagssysslor till nöjen. Det kan vara arbetsuppgifter som hjälp med de mest grundläggande behoven, exempelvis förflyttningar, på- och avklädning och toalettbesök. Men det kan också vara att hjälpa till i vardagsbestyren som att städa, diska och handla mat. En del kunder har ett arbete, då finns du med på arbetsplatsen.

Du gör också ett aktivt fritidsliv möjligt. Ditt yrke är att utföra allt det som den kund du arbetar hos skulle ha gjort om han eller hon kunde. Det kan alltså vara nästan vad som helst. Men det finns naturligtvis gränser som du och vi som arbetsgivare måste förhålla oss till.

Hur omfattande ditt arbete som personlig assistent är beror på hur kundens beslut om personlig assistans är utformat. Dessutom måste hänsyn tas till kollektivavtalet, arbetstidslagen och övriga bestämmelser som rör dig som arbetar.

Som personlig assistent får du vara beredd på att vara en mångsysslare! Lyhördhet, flexibilitet, initiativförmåga, social kompetens och framförallt att tycka att det är stimulerande att jobba med människor är några viktiga egenskaper för att arbeta som personlig assistent.

Yrket personlig assistent är relativt nytt då det är en yrkesroll som kom i samband med handikappreformen i mitten på 90-talet.