"Jag tänkte att det skulle vara ett arbete men det blev så mycket mer, det blev en del av mitt liv."

Det säger Marilyne Mabambu som stortrivs med jobbet som personlig assistent.

Assistenten Marilyn sitter på en vit stol

Humanas medarbetare är vår viktigaste tillgång. Varje dag utför de under i vardagen. Det kan vara små saker som inte minst handlar om kommunikation, att förstå sin kund och när det fungerar är det riktigt stort. Vi har en stor grupp assistenter som jobbat i många år. En annan grupp är yngre som arbetar som assistent under studietiden. En av dem är Marilyne. Hon har nu arbetat hos Åke i 2 år, en man med ALS.

– Jag har lärt mig så otroligt mycket. Jag trodde aldrig att jag skulle trivas så bra som jag gör, säger hon och ler stort, vilket hon gör under nästan hela intervjun.

Åke har en positiv inställning till livet och väljer att kalla sin sjukdom för Allt Löser Sig. I själva verket är det en förlamningssjukdom som beror på att de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr musklerna bryts ned. Orsaken är inte känd och ingen bot finns. Det innebär att det på många sätt är ett tungt arbete. Du arbetar med någon med smärta som bara blir sämre. Inte det lättaste jobbet skulle man kunna tänka, men Marilyne tänker precis tvärtom.

– Jag har lärt mig nu att även om du är i en situation där man inte vill vara så kan man ändå vara glad och ha ett rätt bra liv. Det har jag verkligen tagit till mig. Åke har en så bra inställning till livet.

Hon växte upp i Stockholm och har nu flyttat tillbaka efter några år på resande fot för att studera. Hon går historieprogrammet vid Stockholms universitet och sökte ett extrajobb för att slippa vara beroende av studielån från CSN. Tanken var att det skulle vara ett extrajobb men idag jobbar hon heltid och studerar heltid. Ambitiös är det minsta man skulle kunna säga men själv ser hon det inte så.

– Jag får energi av att jobba. Jag är så tacksam över att få vara en person som Åke litar på och det betyder så mycket att han blir glad när han ser mig.

Tar inget för givet längre

Att vara personlig assistent skiljer sig väldigt mycket åt beroende på kunden. En självklarhet för de flesta av er som läser det här men långt ifrån för alla andra. Att finnas till hands för ett barn med grav autism är inte samma sak som att arbeta för någon som är mitt i livet och mitt uppe i karriären med jobb och familj. Oavsett vilket är det vissa saker som i princip alla assistenter har gemensamt. En förståelse för andras människors situation. Marilyne har lärt sig att inte ta saker i livet för givet längre.

– Många har sagt att det skulle bli så men nu förstår jag vad de menar. Man vet aldrig vad människor har med sig i bagaget, idag försöker jag ännu mer att vara snäll mot alla människor.

Vi utför assistans över hela landet

Vill du veta varför flest har valt oss? Hör av dig, det är enkelt och kostar inget. Fyll i var du bor så får du kontakt med en erfaren informatör vare sig du har assistans idag eller funderar på om du har möjlighet att söka. Söker du jobb? Klicka på jobbportalen ovan.