Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

”En dag ringde min kusins 14-åring från Malmö, efter 20 dagar på flykt”

Publicerad: 2015-09-23

Fatima Alassaad är områdeschef på Humana. Hennes mamma är från Dalarna och hennes pappa kommer från Syrien. – Halva min släkt är på flykt. För en månad sedan fick jag samtal från min kusins 14-åriga son, Jamal, som efter 20 dagar flykt nått Sverige. Var med och stöd Humanas insamling där varje krona matchas av en krona från Humana.

Fatima har växt upp med föräldrar och två bröder i Uppsala. Pappa Mohammed kommer från en by fyra mil ifrån Aleppo. Släkten består av cirka 500 personer varav hälften är på flykt och endast ett fåtal har nått Europa. Jamal är ett undantag. Han kom tillsammans med smugglare, utan identitetshandlingar och endast i kläderna som han hade på sig. Han var i för dåligt skick den natten för att ta honom vidare till Uppsala. Han har lämnat åtta syskon och sin mamma och pappa i byn och har lyckats ta sig över Medelhavet i en gummibåt tillsammans med 50 andra personer (han kan inte simma), ta sig genom Europa till fots, i buss, bil och på tåg och slutligen nått Sverige.

– Han vill inget hellre än att börja i skolan och han kommer att bo hemma hos mig tillsammans med min sambo och vår 4-åriga dotter, säger Fatima.

Jamal och Fatima sitter i vardagsrummet och målar med vattenfärger

Jamal hade tur. Hur det är med övriga familjen vet inte Fatima, kommunikationerna är helt enkelt för dåliga. Nu önskar hon bara att FN går in och sätter stopp för kriget. I juli hade Europa tagit emot 350 000 flyktingar. Grannlandet Libanon hade då tagit emot närmare två miljoner, i ett land som är lika stort som Skåne.

– Ett resebolag gör reklam med orden ”Its a little bit funny…” med bilder på Medelhavet. Det är inte min bild av Medelhavet. Det är människor det handlar om och vi måste göra något nu!

Fatima Alassaad är områdeschef på Humana

Humanas ledning har bestämt att matcha varje krona som kommer in med en krona extra.