Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Humana välkomnar fuskdelegation

Publicerad: 2015-09-16

När statsminister Stefan Löfven igår presenterade regeringsförklaringen under riksdagens högtidliga öppnande tog han bland annat upp fusket i välfärdssystemen och då särskilt inom personlig assistans. Detta är något som Humana välkomnar. Vi som är seriösa utförare av personlig assistans har länge efterlyst att krafttag måste tas.

När statsminister Stefan Löfven igår presenterade
regeringsförklaringen under riksdagens högtidliga öppnande tog han bland annat upp fusket i välfärdssystemen och då särskilt inom personlig assistans. Detta är något som Humana välkomnar. Vi som är seriösa utförare av personlig assistans har länge efterlyst att krafttag måste tas. 

– Assistansreformen är för viktig för att urholkas genom ekonomisk brottslighet. När statsministern säger att han vill tillsätta en fuskdelegation ställer vi mer än gärna upp och deltar i det arbetet. Inte bara för att vi är den utförare som flest valt utan för att vi brinner för våra kunders rättigheter, säger Harald Wessman, Humanas affärsområdeschef personlig assistans.

Samtidigt uttrycker han sin förvåning över att detta var det enda statsministern sa om personlig assistans i sitt anförande. Ingenting om hur man ska komma tillrätta med att ett stort antal kommuner tar sig rätten att överpröva Försäkringskassans redan alltför låga schablon. Än mindre om man tänker höja schablonen med vad som behövs för att hålla jämna steg med kostnadsutvecklingen nästkommande år.

– Vi vet att många utförare är mycket hårt pressade. Detta gäller inte minst många små och medelstora företag samt delar av den ideella sektorn, avslutar Wessman.

Samtidigt finns det en oro från de som har personlig assistans att utredningen i första hand gäller dem. Att det kommer att bli än hårdare krav på intyg och utredningar. Den utvecklingen vore i så fall fel väg att gå med tanke på de förändringar som redan har skett.