Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

2016 bjuder på nya utmaningar för personlig assistans

Publicerad: 2016-01-25

2015 var ett utmanande år men det slutar inte där tror Harald Wessman, VD för Humana Assistans.

2015 ett utmanande år för personlig assistans

 • Rabatten på arbetsgivaravgifter för unga började tas bort, vilket drabbar privata omsorgsföretag extra hårt, som till skillnad från kommunerna inte kompenseras.
 • Beslut om att höjningarna de kommande tre åren blir historiskt låga.
 • De som klarar sig bäst i den nya situationen är oseriösa bolag utan kollektivavtal.
 • Majoriteten av alla kommuner gör redan idag stora förluster när de själva utför personlig assistans.

2016 kommer att bjuda på nya utmaningar.

Några saker jag tror kommer hända är:

 1. Arbetsmarknadskonflikt på försommaren?
  Fler företag riskerar att gå omkull nästa år redan innan några löneökningar genomförts, p g a den låga höjningen av schablonersättningen. Följden kan tyvärr mycket väl bli konflikt.

 2. Försäkringskassan inför efterskottsbetalning
  När Försäkringskassan till hösten växlar till efterskottsbetalning av ersättningen till anordnare riskerar fler företag att inte klara sig.

 3. Regeringen kommer börja förstå att personlig assistans är en prisvärd reform
  Regeringen ska utreda LSS. Min förhoppning är att utredningen kommer att visa att det inte går att trolla bort en massa människor med stora och livsvariga funktionsnedsättningar, och att det klarläggs att personlig assistans i själva verket är en bra reform och faktiskt billig.

Assistansreformen har gett 20 000 människor ett bättre liv och skapat 100 000 arbetstillfällen. Två tredjedelar av pengarna kommer direkt tillbaka i form av skatter och arbetsgivaravgifter. Trots det tycker våra politiker att det är för dyrt. Humana fortsätter träget att göra vad vi kan för en förändrad syn på reformen.

För Humanas del kan vi konstatera att vi är bättre rustade än många andra. Detta tack vare att vi i god tid såg utmaningarna komma. Vi har också en fördel i att vi är en del av ett större och stabilt företag.

Till sist vill jag säga ett stort tack! Tack för alla glada tillrop och härliga möten under 2015. Tillsammans ska vi göra 2016 minnesvärt oavsett vad som händer runt omkring oss.

Harald Wessman, VD