Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Allvarlig läcka från Försäkringskassan

Publicerad: 2016-02-07

En tjänsteman på Försäkringskassan har läckt sekretessbelagda personuppgifter till ett assistansbolag rapporterade Dagens Nyheter sent lördag kväll. - Det inträffade är naturligtvis mycket allvarligt och synnerligen beklagligt, inte minst för alla individer vars personuppgifter kommit på villovägar, säger Harald Wessman, VD på Humana Assistans.

I Sverige finns det 16 000 personer som är beviljade personlig assistans från Försäkringskassan. Alla finns i register hos Försäkringskassan och det råder sträng sekretess, inga uppgifter får lämnas ut. Det som nu har skett är att en anställd på Försäkringskassan har brutit mot sekretessen och lämnat ut uppgifter om ett stort antal assistansberättigade till ett assistansbolag. Det handlar om personnummer men inte diagnoser och medicinska tillstånd för personer i hela landet hos 42 olika bolag, däribland Humana, och kommuner. Uppgifter för ett stort antal assistansberättigade är i omlopp.

Hur det hela har gått till kan du läsa mer om i bland annat Dagens Nyheter. Även Försäkringskassan skriver om det på sin hemsida.
– Vår uppmaning till alla som har assistans oavsett vilken anordnare man har är att om du blir kontaktad av någon okänd, ställ alltid frågan: Hur har ni fått mitt namn? Det gäller inte bara nu utan för all framtid.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta någon av dina kontaktpersoner på Humana eller vår kommunikationsansvarige Jonatan Arenius, som du når på jonatan.arenius@humana.se eller 0704- 10 56 11.