Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Kommunal varslar om konflikt

Publicerad: 2017-08-25

Kommunal varslade den 24 augusti om konfliktåtgärder för bransch Personlig assistans. Blockaden träder i kraft den 8 september om inte parterna kommer överens innan dess.

Från Humanas sida hoppas vi förstås på en snar lösning. Vi vill ge våra kunder bästa möjliga assistans och då är det av stor vikt att få till avtal med så bra villkor som möjligt för våra 9 000 assistenter som är själva hjärtat i vår verksamhet.
   När ersättningsnivån för femte året i rad riskerar understiga kostnadsökningarna för löneavtalen, har de flesta anordnare inte någon ekonomi kvar, för att inte tala om kommunerna som ofta gör förluster på 15% eller mer på samma statliga ersättning. Inga lönejusteringar kan då göras ovanför vad schablonersättningen ökar med. Detta riskerar urholka kvaliteten i verksamheten.
   Efter flera års hårda nedskärningar på den personliga assistansen från regeringens sida kan man inte se detta som något annat än en politiskt skapad konflikt där medarbetarna och i förlängningen kunderna riskerar komma i kläm. I övrigt hänvisar vi till Vårdföretagarna."