Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

När Josefin fick en son med autism valde hon att bli jurist

Publicerad: 2017-10-26

Hon beskriver sig som en medelålders dam som gillar att sticka. Hon har själv en son med omfattande funktionsnedsättning som till stor del är anledningen till att hon blev jurist.

Porträtt på Josefin Mikaelsson

– När LSS kom så presenterades det som lösningen på alla problem. I praktiken var det ofta svårt att få gehör för det stöd vi behövde. Jag kände att om vi ska få det här att funka så behöver jag kunna mer än de handläggare jag möter så jag satte mig i skolbänken och utbildade mig till jurist. Josefin Mikaelsson har arbetat på Humana i nio år i olika roller och blir nu Humanas nya chefsjurist.

Vad har du för bakgrund?

I fem års tid arbetade jag inom handikapprörelsen, framförallt med arvsfondsfinansierade projekt som drevs av NHR och DHR. När jag började jobba mer renodlat med personlig assistans var det i ett mindre företag som sedan blev en del av Humana. Allas rätt till ett bra liv är inget som vi kan ta för givet och vi behöver hela tiden arbeta för att slå vakt om rätten att få leva som andra.

Vad hoppas du på att kunna bidra med i din nya roll?

Just nu ligger fokus på att bromsa och vända den utveckling som assistansen tagit på grund av att Försäkringskassan, på Regeringens uppdrag, skär ner på assistansen. Jag hoppas också kunna bidra till att personer med assistansbehov inte ska begränsas i sitt liv. Om jag vill gå på bio ska det inte vara avhängigt frågan om jag har assistans beviljat för det utan precis som för alla andra ska det bero på om det finns någon biograf i närheten som visar en film som jag vill se. Om jag vill ut och resa så ska knäckfrågan inte vara om jag har "behov" av att resa utan om jag har ledig tid och pengar på kontot ska jag kunna boka en restresa utan att be en handläggare på kommunen eller försäkringskassan om lov först.

Varför Humana?

Jag har alltid brunnit för den intressepolitiska delen av assistansjuridiken. Genom att arbeta i ett stort företag med en stabil värdegrund får jag möjlighet att jobba med något jag brinner för och där jag kan få användning av det jag har lärt mig på såväl det personliga som det professionella planet.

Kontakta gärna Josefin
josefin.mikaelsson@humana.se