Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Nerdragningarna fortsätter bekräftar Försäkringskassan i ny rapport

Publicerad: 2017-10-27

Kostnaderna för assistans 2017 minskar ännu mer än vad man först har trott, från anslagna 25,9 miljarder till 23,1 miljarder, en minskning med 2,8 miljarder. Det visar Försäkringskassans (FK) egen nygjorda prognos.

Tre personer om dagen förlorar sitt assistansbeslut och en ny tillkommer. Det innebär att gruppen med assistansersättning från FK minskar med två per dag. Takten i minskningen har ökat från den senaste prognosen för tre månader sedan.

Kostnaderna för 2018 bedöms nu bli ytterligare en miljard lägre än vad som presenterades i regeringens höstbudget för bara en månad sedan. Det beror främst på att det är färre som beviljas assistans när de söker, något FK kommer att fortsätta under både 2018 och 2019.

– Det är en fullständigt förödande utveckling vi ser. Människors liv slås i spillror och även om statens utlägg för assistans minskar så ökar de totala kostnaderna för samhället som helhet, säger Harald Wessman, VD för Humana Assistans.

Samtidigt lever allmänheten kvar med en falsk trygghet att man får samhällets stöd om man får en grav och livsvarig funktionsnedsättning.

– Att assistansberättigade som valt Humana enligt vår bedömning har större chans att i dessa tider få behålla sin assistans tack vare vår 20 personer starka juristkår är visserligen glädjande i sig men samtidigt skrämmande. Vi kämpar vidare i varje enskilt fall.