Hem

Kontaktuppgifter

Läckta uppgifter från LSS-utredningen

Publicerad: 2018-03-02

Regeringen har tillsatt en statlig offentlig utredning som ska se över assistansersättningen och delar av LSS. Utredningen ska vara klar den 1 oktober 2018, men fredagen den 16 februari började läckta uppgifter om utredningens innehåll spridas i media.

Av utredningsdirektiven som Regeringen beslutat framgår bland annat att insatser enligt LSS ska finansieras genom besparingar inom assistansersättningen. Uppgifterna om vad utredaren egentligen föreslår är ofullständiga, men av det som har läckt är det tydligt att om förslagen blir verklighet så kommer alla som har eller arbetar med personlig assistans idag att påverkas.

Förslagen innebär till exempel följande:

  • Personlig assistans ska endast beviljas för personer mellan 12-80 år som har praktiska hjälpbehov för sina grundläggande behov med mer än 20 timmar per vecka. Övriga behov schabloniseras till 15 timmar per vecka, men ytterligare stöd för specifika aktiviteter kan också beviljas.
  • Barn under 12 år med omfattande behov kommer inte att ha rätt till personlig assistans. Vissa barn kommer att kunna beviljas en ny insats som kallas "omvårdnad och stöd för barn".
  • Personer över 12 år som har behov av stöd från någon med ingående kunskaper kommer inte att ha rätt till personlig assistans. Vissa kommer att kunna beviljas en ny insats som kallas "aktiv tillsyn av övervakande karaktär".
  • Barn under 12 år som inte har rätt till "omvårdnad och stöd för barn" och personer över 12 år som inte längre har rätt till personlig assistans kommer eventuellt att kunna beviljas en ny insats som kallas "personlig service och boendestöd".

Reaktionerna har varit starka från både brukarhåll och politiker över hela den politiska skalan. På Humana Assistans arbetar vi själva och tillsammans med andra aktörer för att slå vakt om och utveckla den personliga assistansen. Räkna med att det kommer att anordnas manifestationer, namninsamlingar och andra aktiviteter under våren. Håll utkik och var med och påverka när du kan och vill. Följ gärna Humana i sociala medier så håller du dig uppdaterad om vad som händer.