Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Rekrytering är vår utmaning men också vår styrka

Publicerad: 2018-06-27

- Vi har kunder som är supernöjda med sina rekryteringar medan andra kunder har svårare att hitta den assistent de söker. Vanessa Åkermo har arbetat med rekrytering på Humana i sex år. Under den tiden har hon tydligt upplevt att det har blivit mycket svårare att rekrytera. Samtidigt säger hon med eftertryck att "vi är skitbra, utmaningen är lika för alla".

Humana har idag nio tusen assistenter spridda över hela landet och vi får fler ansökningar än McDonalds varje år. Vi har verktygen för att hantera alla ansökningar på ett bra sätt för att kunna matcha rätt sökande med rätt anställd. I bästa fall med duktiga assistenter som redan finns anställda hos andra kunder och som vill arbeta mer.
- När vi för en tid sedan hjälpte en ny kund att hitta rätt assistenter för honom, var de redan anställda hos Humana och ville arbeta mer. Kunden hade inte tidigare haft möjligheten att välja sin personal vilket blev en ny upplevelse! Det är en fördel vi har som större företag, säger Anki Eriksson som är distriktschef i Malmö.

I vissa fall är det naturligt att en assistent arbetar en kortare period, inte minst när det gäller unga. Samtidigt
är det förstås bäst med assistenter som ser långsiktigt på sitt arbete och stannar länge, det blir en trygghet för kunden. Vi gör vad
vi kan för att lyckas med det. Vi använder oss bland annat av ett
"lojalitetstest". 
- Det är ett ganska enkelt men effektivt test som hjälper oss i
urvalsprocessen, säger Vanessa.
Det finns sedan många faktorer som avgör hur länge en assistent stannar. Det är såklart viktigt att personkemin mellan assistenten och kunden stämmer men också att assistenten får en fullgod
introduktion och insyn för att kunna göra ett bra jobb utifrån kundens önskemål. Och självklart är också lönen viktigt för medarbetaren, men den är inte allt för många som tur är.
- Regeringen har i praktiken sänkt ersättningen vilket gör det svårt för oss att höja lönerna så som vi önskar, säger Karin Larsson, Humanas HR-chef. 
Undersökningar visar att en viktig sak för den arbetssökande är att
arbetsgivaren har en god värdegrund, vilken man förstår med tanke på att god sammanhållning i en arbetsgrupp leder till bättre trivsel. Vi arbetar allt mer ut värdegrunden i våra assistanser.