Hem

Kontaktuppgifter

Boel <3 Halmstad, Sveriges tillgängligaste stad

Publicerad: 2019-03-29

Hon är en kvinna i sina bästa år. För 30 år sedan flyttade Boel till kärleken i Halmstad och sedan dess har mycket hänt i hennes liv. Kärleken byttes snart ut till en bättre och vardagen fylldes med tre barn och jobbet på ett boende för psykiskt funktionshindrade.

Boel är en härlig person. Hon skrattar mycket och det går inte att ta miste på hennes intressen: naturen, havet, hundar och trädgården. Vid 53 års ålder drabbades hon av stroke och hamnade i rullstol. Det var en stor sorg att inte längre kunna påta i trädgården som förut.
– Men nu har jag gått över till krukor istället, säger hon glatt.

Halmstad etta i Tillgänglighetsbarometern

Sedan 2013 har Boel personlig assistans via Humana, då hon efter en andra stroke behöver hjälp med sina grundläggande behov och saker som att städa, handla och köra bil. Hon berättar att det är jättebra att bo i Halmstad, som är den kommun som de senaste två åren fått bäst resultat i Humanas tillgänglighetsbarometer.

– Det är lätt att komma in överallt. Restaurangerna i stan ligger antingen i markplan eller har fasta ramper och de har bra toaletter, som man lätt kommer in i med rullstol.

Boel framhåller Hallarna Köpcentrum, som ligger utanför centrum. Där finns 80 butiker, restauranger och caféer.

– Omklädningsrummen är för små bara, dem är det svårt att komma in i, men i övrigt är det väldigt fint och lätt att ta sig fram.

Är man intresserad av sport och större evenemang rekommenderar Boel ett besök på helt nya Halmstad Arena. Där finns två loger med utsikt över arenan och plats för ett tiotal personer med funktionsnedsättning och deras medföljare. I Halmstad Arena Bad finns tillgänglighetanpassade dam- och herromklädningsrum och mobil lift till bassängerna.

– Och på teatern har de fyra rullstolsplatser längst fram. I vanliga fall brukar de platserna vara längst bak, säger Boel stolt och fortsätter:

– Alla Hjärtans hus är annars en favorit. Det är en öppen mötesplats, som drivs av frivilliga och personal från äldreomsorgen. Där kan man gå på föreläsningar, delta i olika aktiviteter och gympa. En kaffe och macka i deras café kostar dessutom bara 25 kronor!

Saknar handikappbad på sandstrand

Boel berättar att det inom Halmstads kommun arbetar en handikappkonsulent, som själv är synskadad och att hon tillsammans med organisationen DHR (Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet) driver tillgänglighetsfrågorna i kommunen.

– Jag tycker det är jättebra att bo här. Det enda jag saknar är att kunna rulla ner till vattenbrynet på sandstränderna. Det finns handikappsbad utomhus, men ingen av dem ligger vid en sandstrand och det är en speciell känsla att känna sanden mellan tårna. Det saknar jag.