Hem

Kontaktuppgifter

Var sjätte kommun saknar tillgänglighetsanpassat bad

Publicerad: 2019-07-11

Resultaten i Humanas Tillgänglighetsbarometer för 2019 är nedslående. Den visar bland annat att den som är rullstolsburen saknar möjlighet att svalka sig med ett bad i många av landets kommuner.

Tillgänglighetsbarometern är en årlig undersökning som granskar tillgänglighetsarbetet i landets kommuner. Var sjätte kommun uppger att de inte har någon tillgänglighetsanpassad badplats alls.

– Att inte kunna erbjuda en enda tillgänglig badplats är otroligt dåligt. Det är 2019, tillgänglighetsfrågorna borde vara högre prioriterade i kommunerna, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

De lyckliga som bor i kommuner med flertalet tillgängliga badplatser har möjlighet att ta sig ut i vattnet och ofta finns det även anpassade omklädningsrum och ett anpassat utedass.

– Det behöver inte vara särskilt dyrt att anpassa i alla fall några badplatser i varje kommun. Alla har rätt att bada, säger Jonatan Arenius.

Humanas Tillgänglighetsbarometer har tagits fram av omsorgsföretaget Humana med hjälp av från SPF Seniorerna och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.

Här kan du läsa rapporten och ta del av enskilda kommuners svar

För mer information
Jonatan Arenius
tillgänglighetsansvarig
070-410 56 11
jonatan.arenius@humana.se

Patrik Silverudd
presschef
0766-112 111
patrik.silverudd@humana.se