Hem

Kontaktuppgifter

Kommunal risar stram assistansuppräkning

Publicerad: 2019-09-25

Även fackförbundet Kommunal kritiserar regeringen för att inte höja timersättningen för personlig assistans i takt med löner och kostnader på övriga arbetsmarknaden. Ytterst drabbar det brukarna, enligt Kommunal.

Risken är ju om personer inte vill jobba i branschen, för lönernas skull eller för att man inte kan få kompetensutveckling. Det drabbar ju brukarna och det är oacceptabelt, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till TT.

Läs hela artikeln här

Karin Larsson, HR-chef på Humana kommaterar detta:
"Den låga schablonökningen påverkar assistansens kvalitet.
Det är svårt att rekrytera och behålla medarbetare idag och det blir inte lättare med den låga schablonökningen. Det gör att kvalitén i assistansen riskerar att påverkas då det blir allt svårare att få tag på bra personal, bibehålla personalen samt att kompetensutvecklingen blir sämre i branschen".

Dessutom gör den låga schablonen det svårt att kunna konkurrera med andra branscher om personalen. Som stor aktör har vi en fördel genom att t ex kunna göra bra utbildningar till en lägre kostnad. Vi har en egen portal, Humana Academy, för webutbildningar som alla våra assistenter har att tillgå, säger Karin i en kommentar.